BECOMING ASTRID (Pernille Fischer Christensen)

Becoming_Astrid_poster

Iedereen kent Astrid Lindgren natuurlijk als de bedenkster van ‘Pippi Langkous’, ‘De Kinderen van Bolderburen’ en tal van andere briljante kinderboeken.

Maar voor Astrid Lindgren dé Astrid Lindgren werd, was ze gewoon Astrid Lindgren, de rebelse boerendochter van een streng-religieuze familie uit Vimmerby. Het is die nog-niet-beroemd-periode uit haar leven die uit de doeken gedaan wordt in ‘Becoming Astrid’, een heerlijke, onweerstaanbare biopic van Pernille Fischer Christensen.

De vrijdenkende Astrid stelt in het Zweden van de jaren ’20 constant de hypocrisie van de kerk en haar ouders in vraag, en weet op zeer jonge leeftijd een baantje bij de plaatselijke krant te bemachtigen.

bibliotheekDaar herkent hoofdredacteur Reinhold Blomberg meteen haar grote schrijftalent, maar behalve in haar artikels blijkt hij ook bijzonder geïnteresseerd in de jonge Astrid zélf.

En ondanks het feit dat Blomberg getrouwd is en oud genoeg om Astrids vader te zijn (hij is overigens gewoon de vader van één van haar beste vriendinnen), blijkt die interesse wederzijds: de twee beginnen een relatie, waardoor Astrid op 18-jarige leeftijd ongewenst zwanger raakt.

Een zwangerschap zonder huwelijk kan haar ouders – die voor hun inkomen sterk afhankelijk zijn van de plaatselijke kerk – in een diepe financiële put storten, maar omdat Blomberg verstrengeld zit in een bijzonder ingewikkelde echtscheidingsprocedure, is een snel huwelijk uitgesloten. En dus moet Astrid haar toevlucht nemen tot ongewone ‘oplossingen’…

‘Becoming Astrid’ is een film naar het beeld van Astrid Lindgren: tegendraads, slim, vol levenslust en voorzien van een bijzonder duister randje.
En Alba August is perfect gecast in de hoofdrol: zij zet Lindgren neer als een snel denkende, niet te stoppen en volstrekt onweerstaanbare force of nature.
Parel van een film!

BECOMING ASTRID
Regie: Pernille Fischer Christensen
Zweden 2018, 121 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 15 JANUARI 2019 om 20u30
MAANDAG 21 JANUARI 2019 om 18u30

Een organisatie i.s.m. de Jeugdbib Mechelen

De pers over ‘Becoming Astrid':
‘De relatief onervaren Alba August speelt de jonge Lindgren met een sublieme, ontroerende en ingetogen daadkracht.’ – De Volkskrant
https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/regisseur-en-hoofdrolspeelster-over-becoming-astrid-het-verhaal-over-de-dramatische-tienerjaren-van-schrijfster-astrid-lindgren~b60a4841/

‘A joy to watch.’ – The New York Times
https://www.nytimes.com/2018/11/22/movies/becoming-astrid-review-a-childrens-author-finds-her-voice.html

‘Alba August shines’ – Screen Daily
https://www.screendaily.com/reviews/becoming-astrid-berlin-review/5126810.article

‘A gorgeous piece of heritage filmmaking with a vibrant performance from fresh-faced Alba August.’ – Variety
https://variety.com/2018/film/festivals/becoming-astrid-review-berlinale-2018-1202705389/

‘De film is erg ontroerend, van begin tot eind, met name door het sterke acteerwerk van Alba August.’ (****1/2) - FilmVandaag
https://www.filmvandaag.nl/recensies/767-becoming-astrid

‘Alba August schittert in verfrissende Astrid Lindgren-biopic.’ (****) – De Morgen
https://www.demorgen.be/film/-becoming-astrid-hartverscheurende-making-of-van-een-grote-schrijfster-bb7e3eeb/