27/2/2007: BABEL

image001Na ‘Amores Perros’ en ’21 Grams’ pakt Alejandro Gonzalez Inarritu in ‘Babel’ opnieuw uit met een puzzelachtig verhaal waarin drie andere verhalen verweven zitten.

Bindende factor is dit keer een Winchester .270-jachtgeweer: eigenlijk bedoeld om in de woestijn van Marokko jakhalzen mee af te knallen, maar Yussuf en Hassan hebben nog nooit geschoten, en beginnen maar in het wilde weg te mikken op alles wat beweegt – ook op de schaarse auto’s die kilometers verder rijden.

Een daad waardoor ze behalve zichzelf ook allerlei andere gezinnen mee een tragedie insleuren: het van elkaar vervreemde Amerikaanse koppel Susan (Cate Blanchett) en Richard (Brad Pitt), dat in Marokko scherven wil rapen. Hun Mexicaanse kinderoppas thuis in San Diego. En Chieko, een Japans meisje dat in Tokio de dood van haar moeder moet verbijten.

‘Babel’ is een film die moeiteloos over en weer zapt tussen alle uithoeken en culturen van onze planeet, en Inarritu’s aangrijpende pleidooi voor meer menselijkheid in onze global village.
De muziek is van Gustavo Santaolalla, het camerawerk van Rodrigo Prieto.

Bekroond met de prijs voor de beste regie in Cannes 2006.

BABEL
Regie: Alejandro Gonzalez Inarritu
USA 2006, 142 min
dinsdag 27 februari, 20u30