Green Screen: ARICA (Lars Edman & William Johansson Kalen)

In Arica_poster1984 verscheepte het Zweedse mijnbedrijf Boliden massa’s giftig afval naar Arica, een klein woestijnstadje in Chili.

Officieel zou dat afval daar netjes verwerkt worden, maar in werkelijkheid werd een deel ervan gewoon gedumpt aan de rand van het stadje – ver weg liegt lekker.
De gevolgen van die illegale dumping waren verschrikkelijk: bewoners kregen kanker, en vele kinderen werden met allerlei afwijkingen geboren.

Regisseur Lars Edman is al jarenlang met dit verhaal bezig, en dat is geen toeval, want hij is op een vreemde wijze persoonlijk gelinkt aan beide zijden van het verhaal: niet

logo mechelen.00alleen werd hij geboren in Chili, hij groeide ook op in het Zweedse dorpje Skellefteå, uitgerekend de plek van waaruit Boliden ooit zijn eerste mijnactiviteiten startte.

Het onthutsende ‘ARICA’ is ondertussen zijn tweede film over het onderwerp, want in 2009 bracht hij ‘Toxic Playground’ uit 2009, de ophefmakende documentaire die het schandaal blootlegde, én die de aanleiding vormde voor een rechtszaak tegen Boliden.

Die rechtszaak wordt in spanning gevolgd door het hele dorp, dat met argusogen de verklaringen van specialisten, getuigen en medewerkers van de mijngigant (en hun advocaten) aanhoort.

Zo lijkt het Hoofd Milieu van Boliden – één van de verantwoordelijken voor het verschepen van het gif – zichzelf helemaal klem gewerkt te hebben doordat hij destijds voor het oog van de camera de gevolgen van zijn beslissing is gaan bekijken: het bedrijf wil uiteraard dat hij voor hén getuigt, terwijl de aanklagers zijn optreden in de documentaire net tégen Boliden willen gebruiken.

Maar zijn de inwoners van het dorpje wel opgewassen tegen de sluwe topadvocaten die de Zweedse gigant ingehuurd heeft?
De parabel van David tegen Goliath blijkt ook in 2021 nog razend actueel…

Deze vertoning wordt achteraf van omkadering voorzien door Mieke Thierens van IPIS, specialiste in zorgplicht van bedrijven.

ARICA
Regie: Lars Edman & William Johansson Kalen
Zweden 2021, 95 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 8 NOVEMBER om 20u40.

Een Green Screen-vertoning i.s.m 11.11.11 Mechelen

In de pers:
‘Een indrukwekkende documentaire’ (****) – CineMagazine
https://cinemagazine.nl/arica-2020-recensie/

‘Viewers might be shocked, angry or both after watching the powerful documentary ‘Arica’. The piece is very powerful, and it takes very little to empathise with Arica’s community. The good fight is brilliantly told.’ – Cineuropa
https://cineuropa.org/en/newsdetail/395604/

‘Fighting the good fight on two continents’
- een interview met de makers in Variety
https://variety.com/2020/film/global/idfa-arica-1234841639/

Voor wie meer over de achtergrond wil weten: alle info, rechterlijke uitspraken en VN-rapporten over de Arica-zaak zijn verzameld op de Toxic Justice-website:
http://toxicjustice.org