AMERICAN HONEY (Andrea Arnold)

93d9454cc9eb3e25fb95cd2a54f900e8Star is een straatarme tiener die niks te verliezen heeft.

Haar moeder is weggelopen, haar vader is een gewelddadige gek en dus moet ze zich vooral bezighouden met het beschermen van haar jongere broertje en zusje, en het bij elkaar scharrelen van eten uit vuilnisbakken.

Wanneer ze een groep feestende jongeren ziet, hoeft ze dan ook niet lang na te denken wanneer het alfamannetje van de groep (een verrassend sterke Shia LaBeuof) haar aanbiedt om met hen mee door Amerika te trekken.

Hun geld verdienen ze door van deur tot deur magazine-abonnementen te verkopen – eventueel aangevuld met een bonus door seks aan te bieden of door de huizen van hun klanten te bestelen.

En na de werkuren wordt hun schier eindeloze roadtrip gevuld met alles waar jongeren hongerig naar zijn: liefde, seks, drank en drugs.

Met ‘American Honey’ maakt de Britse Andrea Arnold (van ‘Fish Tank‘) een ijzersterk Amerikaans debuut, waarmee ze het allerbeste uit een groep jonge tot piepjonge acteurs haalde: een schitterende LaBeuof, maar zeker ook de debuterende hoofdrolspeelster Sasha Lane én Riley Keough, haar liefdesrivale en de queen bee van de roedel vrijbuiters. Het aan alle kanten knetterende en vonkende samenspel tussen de jongeren zorgt ervoor dat de kijker grààg meegaat in hun wilde, onvoorspelbare en soms chaotische trip.

Arnolds stijl is verwant aan die van Gus Van Sant en Larry Clark (‘Kids’), maar is evengoed schatplichtig aan de jonge Godard: ‘A Bout de Souffle’, maar dan in 2017, in Amerika en in Polaroïdkleuren.
Het camerawerk is van Robbie Ryan.
Een heerlijke, wonderlijk mooie, niet te missen jongerenfilm.

AMERICAN HONEY
Regie: Andrea Arnold
USA 2016, 159 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 11 APRIL 2017
om 20u30

De pers over ‘American Honey':

‘Een onvergetelijke trip’ (****) – De Volkskrant
http://www.volkskrant.nl/film/het-knettert-flink-tussen-hoofdrolspelers-american-honey~a4471765/

‘Een gelaagde en vrolijke film, een ode aan de veerkracht van jongeren’ (****) – Filmmagie
https://www.filmmagie.be/review/american-honey

‘A dizzying, delirious road movie’ (****) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2016/oct/13/american-honey-review-andrea-arnold

Bekijk de recensie van Mark Kermode (BBC):

‘Een schitterende film over een allesbehalve schitterende situatie.’ (****) – Bruzz
http://www.bruzz.be/nl/uit/film-american-honey

‘Shia LaBeouf has never looked worse or acted better. An electrifying experience.’ (*****) - The Telegraph
http://www.telegraph.co.uk/films/2016/05/15/american-honey-review—shia-labeouf-has-never-looked-worse-or-a/

‘Andrea Arnold weet hoe je op een aardse en energieke manier de wereld van jongeren moet verbeelden. ‘American Honey’ doet je het zweet, de extase, de verwarring en het existentiële ennui van haar tienerprotagonisten haast proeven, voelen en ruiken.’ – Focus Knack
http://focus.knack.be/entertainment/film/gezien-in-cannes-american-honey-van-andrea-arnold-een-walk-on-the-wild-side-met-ontnuchterend-effect/article-normal-703737.html