16/11/2010: A SINGLE MAN

still4_asinglemanLos Angeles, 1962: de uitgeweken Britse literatuurprofessor George woont in een adembenemd mooi huis, beweegt zich uitermate stijlvol door het leven en krijgt geregeld bezoek van zijn boezemvriendin Charley.

Toch is George een getormenteerd man: hij is homo in puriteinse tijden, en nadat zijn vriend bij een ongeluk om het leven is gekomen, vreest hij de rest van zijn leven in eenzaamheid te moeten doorbrengen.

A Single Man’ is een uitermate stijlvolle, mooi gemonteerde en zorgvuldig uitgekiende filmadaptatie van de gelijknamige (en gedeeltelijk autobiografische) roman van Christopher Isherwood.

De film is des te opmerkelijker omdat dit voor regisseur Tom Ford zijn debuut is: Ford maakte naam als de uitermate succesvolle artistiek directeur van kledingmerken Gucci en Yves Saint-Laurent, en als oprichter van zijn eigen brillen- en modelijn.
Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, want behalve mode-ontwerper was Ford
zijn hele leven al een passionele filmfan, een passie die hier ruim honderd minuten lang hemelsmooi tot uiting komt.

In de hoofdrollen ziet u een excellente Colin Firth als de literatuurprofessor en de immer uitmuntende Julianne Moore als zijn beste vriendin.

A SINGLE MAN
Regie: Tom Ford

USA 2010, 101 min.