Dinsdag 30/5/1995: NANOOK OF THE NORTH, live begeleid door André Goudbeek & Nanook

1995:05:30:1Nanook

NANOOK OF THE NORTH, live begeleid door André Goudbeek & Nanook
Regie: Robert Flaherty
+
FILMHUIS-SLOTFEEST

Van de vele prachtfilms uit het tijdperk van de stomme film is het adembenemende Inuit-docudrama ‘NANOOK OF THE NORTH’ uit 1922 één van de allermooiste.

Robert Flaherty had voor zijn film maar één (primitieve) camera ter beschikking, en moest bovendien werken in uitermate barre poolomstandigheden, maar leverde toch een onbetwist, enig mooi verfilmd meesterwerk af – een tegelijk spannend, hartverwarmend, ontroerend én grappig portret van een jager en zijn familie aan de Hudsonbaai in Canada.

Toegegeven: Flaherty zette zowat alles in scène, liet de Inuit voor de camera jagen op een manier waarop ze dat eigenlijk allang niet meer deden (in het echt gebruikten ze gewoon geweren), en gaf zijn hoofdpersonage een verzonnen naam (Nanook heette eigenlijk Allakariallak) én een valse vrouw (Nyla was niet Nanooks echte vrouw).

Maar eigenlijk doet dat allemaal niet terzake, want wie de onvergetelijke scènes van de walrusjacht of het bouwen van een iglo ziet, zal alleen maar de woorden van de grote John Ford kunnen beamen: ‘Well, if this wasn’t the way it was, it’s the way it should have been!’

‘NANOOK OF THE NORTH’ is (weliswaar zonder de muziek van André Goudbeek) gratis online te bekijken, en wel hier:

Meer achtergrondinformatie bij de productie van de film?
Ook daar zorgen we voor: