23/12/2014: FILMHUIS FOR LIFE: OMAR

film-omar-650Net zoals vorig jaar organiseert het Filmhuis ook nu weer een voorstelling ten voordele van Music For Life, en net zoals toen gaat ook nu de opbrengst weer naar de Vluchtelingendienst Mechelen.

Op het programma dit jaar staat ‘Omar’, een soort hedendaagse versie van het Romeo & Juliet-verhaal, maar dan gesitueerd aan de scheidingsmuur tussen Israel en Palestina, en geregisseerd met héél véél visuele flair.

logo_CMYKHet verhaal draait rond Omar, een Palestijnse bakker die geregeld over de scheidingsmuur klimt om bij zijn liefje Nadia te kunnen zijn.

’s Nachts vecht hij met zijn vrienden Tarek en Amjad tegen de Israeli’s, maar dat gaat helemaal fout na de

dood van een Israelische soldaat: Omar wordt gearresteerd, maar kan een straf ontlopen door als informant voor de Israeli te gaan werken. Maar wil hij de Palestijnse zaak wel verraden?

Regisseur Hany Abu-Assad vermijdt alle zwart-witclichés over de Israelisch-Palestijnse kwestie, en serveert liever een ijzersterke, veelgelaagde, intelligente en voorbijrazende film: de mix tussen politieke thriller, liefdesverhaal en gewetensdrama (wie kan Omar vertrouwen, zowel bij de Israeli’s als bij de Palestijnen?) zit helemaal perfect, en hoofdrolspeler Adam Bakri is een echte ontdekking als de jonge, wat dromerige Omar.

Hany Abu-Assad rijfde met zijn vorige ‘Paradise Now’ al een Oscarnominatie én een Golden Globe binnen, en bewijst met zijn nieuwste dat dat succes  absoluut géén toevalstreffer was: deze  ‘Omar’ was opnieuw de Palestijnse inzending voor de Oscars, en werd bovendien bekroond met de juryprijs op Un Certain Regard in Cannes.

FILMHUIS FOR LIFE: OMAR
Regie: Hany Abu-Assad
PAL 2013, 95 min.
Dinsdag 23 december, 20u30

Recensie in Humo:
http://www.humo.be/filmreviews/260203/omar

Recensie in De Wereld Morgen:
http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/10/13/omar-prachtige-film-over-gewone-palestijnen

Interview in De Filmkrant:
http://www.filmkrant.nl/TS_november_2013/10066

Recensie in The Guardian:
http://www.theguardian.com/film/2014/jun/01/omar-review-love-is-battlefield-palestinian

Recensie in The Independent:
http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/reviews/omar-film-review-hany-abuassads-oscarnominated-thriller-is-shot-from-the-heart-9456486.html

Recensie in De Filmkrant:
http://www.filmkrant.nl/_titelindex_O/10067