UNE NOUVELLE AMIE (François Ozon)

une-nouvelle-amie-durisFrançois Ozon is één van de zéér weinige regisseurs die we eigenlijk blindelings durven te programmeren: zijn werk is altijd fris, altijd intelligent en altijd origineel, en dat is met zijn nieuwste niet anders.

‘Une Nouvelle Amie’ gaat over twee hartsvriendinnen die elkaar al sinds hun kindertijd kennen: Laura is al heel haar leven een populaire en stralende verschijning, die haar wat grijzere vriendin Claire wat in de schaduw zet.

Maar na de geboorte van haar eerste kind slaat bij Laura het noodlot keihard toe: ze wordt zwaar ziek, en overleeft het niet. Claire is totaal van slag, en weet niet wat ze met de situatie aanmoet.

Pas na vele weken depressief tobben is ze er eindelijk een beetje bovenop, en besluit ze een bezoek te brengen aan David, de man van Laura – over wie ze meteen een zéér verrassend geheim ontdekt…

‘Une Nouvelle Amie’ is een tegelijk bijzonder geestige én emotionele prent, waarin Ozon – zoals we dat van hem gewoon zijn – met veel plezier het laagje vernis van de bourgeoisie wegkrabt.
Romain Duris (‘Populaire’, ‘L’Auberge Espagnol’…) en opkomend talent Anaïs Demoustier (als Claire) zorgen voor ronduit heerlijke vertolkingen. Het mooie camerawerk is van Pascal Marti.

De film is overigens gebaseerd op een boek van de Britse thrillerschrijfster Ruth Rendell (waaruit Ozon de thrillerelementen weggelaten heeft!)

UNE NOUVELLE AMIE
Regie: François Ozon
F 2014, 104 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 16 DECEMBER 2014
om 20u30

Recensie in Variety:
http://variety.com/2014/film/reviews/toronto-film-review-the-new-girlfriend-1201302422/

Recensie in The Hollywood Reporter:
http://www.hollywoodreporter.com/review/new-girlfriend-une-nouvelle-amie-731910

Recensie in De Morgen:
http://www.demorgen.be/film/-une-nouvelle-amie-een-ironisch-travestiesprookje-a2110803/