10/1/2012: BEGINNERS

beginners03Kort samengevat: Oliver – een in L.A. wonende dertiger – krijgt op korte tijd twee nogal verrassende berichten te horen van zijn bejaarde vader: na het overlijden van zijn vrouw out de 75-jarige man zich als homo (hij blijkt ook een veel jongere minnaar te hebben).

En vervolgens blijkt dat Olivers pa aan terminale kanker lijdt.

Door die nieuwe wendingen begint Oliver ook zijn – talrijke – eigen relaties te overdenken: één voor één zijn ze stukgelopen, maar nu heeft hij Anna leren kennen, een Française die net als hijzelf ook haar problemen heeft met haar vader.

Goed om weten: ‘Beginners’ is een heerlijke, warme en bitterzoete komedie, die voortgestuwd door prima vertolkingen van Christopher Plummer (als de vader), Goran Visnjic, Mélanie Laurent (als de labiele Franse vriendin van Oliver) en de immer
geweldige Ewan McGregor.

De film is overigens gebaseerd op ware feiten: ook de vader van regisseur Mike Mills kwam pas op zijn 75ste – en na het overlijden van zijn echtgenote – uit de kast.

En tot slot: Mike Mills is een man van vele talenten: hij regisseert niet alleen prima films, videoclips en commercials, hij is ook auteur van drie boeken én is ontwerper van skateboards en platenhoezen (voor o.a. Sonic Youth, Air, The Jon Spencer Blues Explosion en de Beastie Boys).

BEGINNERS
Regie: Mike Mills
USA/UK 2011,  105 min.
Dinsdag 10 januari 2012, 20.30 u.