6/11/2017: SILENCE

8136452-3x2-940x62719u45: inleiding door Leo De Weerdt, hoofdaalmoezenier van de gevangenissen in België.

20u30: start filmvertoning.

Een organisatie i.s.m. CCV/IJD.

——-
Na jarenlang schaven, schrijven en voorbereiden kon meesterregisseur Martin Scorsese dit jaar eindelijk uitpakken met zijn droomproject: een verfilming van ‘Silence’ van Shusaku Endo, een boek dat hij in 1989 las en dat hem sindsdien niet meer losliet.

Het verhaal speelt zich af in het Japan 17de eeuw: twee jonge Portugese Jezuïetenpriesters (gespeeld door Andrew Garfield en Adam Driver) reizen naar Japan om er hun geliefde maar vermiste mentor Ferreira (Liam Neeson) te zoeken. In Japan zijn de aanwezigheid van priester (en het katholieke geloof tout court) echter ten strengste verboden. Er wordt gefluisterd dat Ferreira zich na zware martelingen tot het boeddhisme bekeerd zou hebben, en nu met een Japanse vrouw kinderen zou hebben.
logo_ccv_kleur
Eenmaal in Japan groeit de zoektocht naar Ferreira voor de twee priesters uit tot een zenuwslopende beproeving , zowel voor hun uithoudingsvermogen als voor hun overtuiging….
Met ‘Silence’ verdiept Scorsese zich niet voor het eerst in geloofsthema’s: de regisseur van meesterwerken als ‘Taxi Driver’, ‘Raging Bull’ en ‘GoodFellas’ is niet alleen een overtuigd en diepgelovig katholiek, maar studeerde in zijn jeugd zelfs nog voor priester. En met films als ‘The Last Temptation of Christ’ en ‘Kundun’ zit zijn religieuze zoektocht ook in zijn filmografie verweven.

Scorsese maakte van ‘Silence’ een soort geloofsversie van Joseph Conrads ‘Heart of Darkness’, terwijl filmisch de vergelijkingspunten met Ingmar Bergman en Carl Theodor Dreyer voor de hand liggen.

Voor de priesterrollen castte hij slim twee opkomende talenten, Andrew Garfield (‘Paterson’) en Adam Driver (’99 Homes’), en voor het schitterende camerawerk deed Scorsese een beroep op de Rodrigo Prieto (‘Babel’, ‘The Wolf of Wall Street’, ‘Amores Perros’, ‘Brokeback Mountain’…), die de scènes weet te vatten in meesterlijke tableaus.
Een indrukwekkend, medidatief epos.

SILENCE
Regie: Martin Scorsese
USA 2017, 155 min.
Maandag 6 november, 20u30
Belangstellenden kunnen om 19u45 een inleiding meemaken van Leo De Weerdt, hoofdaalmoezenier van de gevangenissen in België.
Deze inleiding is gratis voor wie een filmticket koopt.

Een organisatie i.s.m. CCV/IJD.

De pers over ‘Silence':
”Silence is de ultieme geloofsbelijdenis van Scorsese. Ook voor ongelovige honden.’ (****) – De Morgen
https://www.demorgen.be/film/-silence-ook-voor-ongelovige-honden-b2e6ee12/

‘Martin Scorsese has made a film of grandeur and great fervour about Christianity, martyrdom and the silence of God. A shattering epic.’ (****) - The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2016/dec/10/silence-review-the-last-temptation-of-liam-neeson-in-scorseses-shattering-epic

‘Aangrijpend’ – Humo
http://www.humo.be/humo-archief/374361/silence-martin-scorsese-praat-over-god-trump-en-de-dood

‘A furiously alive and concentrated parable about faith under fire’ (*****) – Time Out
https://www.timeout.com/london/film/silence-2016

‘Slow cinema die onder de huid kruipt en blijft nazinderen.’ – Filmmagie
https://www.filmmagie.be/review/silence

‘Een passieproject dat gloeit van de religieuze koorts’ (****) – Knack Focus
http://focus.knack.be/entertainment/film/film-van-de-week/silence-van-martin-scorsese-een-serene-film-over-zondebesef-zelfopoffering-en-lijden/article-review-814689.html

”Silence’ is een indrukwekkend epos van menselijke gruwel en ­goddelijke stilte.’ - De Standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170213_02729460