WIM (Lut Vandekeybus)

wim-lut-vandekeybusPrecies 30 jaar geleden richtte danser, performer, choreograaf en regisseur Wim Vandekeybus zijn compagnie Ultima Vez op: naar aanleiding van die verjaardag komt in december ‘The Rage of Staging’ uit, een boek waarin het indrukwekkende oeuvre van Vandekeybus in woord en beeld  gebundeld werd.

Aan dat boek verleenden o.a. David Byrne, Peter Verhelst en Mauro Pawlowski hun medewerking, allemaal al jarenlang compagnons de route van Vandekeybus.

Maar dat is niet alles, want die 30 jaar Wim Vandekeybus / Ultima Vez is voor ons ook de ideale aanleiding om de reeks dansfilms in het kader van ‘Zot Geweld / Dwaze Maagd’ af te sluiten met ‘WIM’, het begeesterde filmisch portret dat Lut Vandekeybus van haar broer schilderde.

Wim Vandekeybus (wiens film ‘Galloping Mind’ afgelopen seizoen nog in het Filmhuis vertoond werd) groeide op in een grote familie. Na zijn debuut bij Jan Fabre richtte hij niet alleen het dansgezelschap Ultima Vez – zijn eigen creatieve familie – maar werd hij intussen ook vader van twee zonen.

In ‘WIM’ exploreert zus Lut Vandekeybus de rusteloze creativiteit van haar broer, en de manier waarop zijn verschillende families elkaar ontmoeten, soms botsen maar tegelijk ook elkaar inspireren.

De wervelende carrière van Vandekeybus (onder andere bekroond met de Bessie Award) wordt geschetst op basis van onuitgegeven archiefmateriaal, unieke homevideo’s en diepgaande interviews.
Daarin getuigen dansers, vrienden en medewerkers niet alleen over zijn visionaire talent en opzwepend enthousiasme, maar ook over zijn drang naar perfectie en zijn soms grillige temperament.

Kortom: ‘WIM’ biedt een niet te missen inkijk in de creatieve ziel van een unieke kunstenaar.

WIM
Regie: Lut Vandekeybus
B 2016, 112 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:35faf812-9fa4-4a4d-b3ef-fd8d558c9ca0
MAANDAG 5 DECEMBER 2016 
om 20u30

In aanwezigheid van regisseuse Lut Vandekeybus!

Een vertoning in het kader van ‘Zot Geweld / Dwaze Maagd’

‘WIM’ in de pers:

‘Ik zet Wim niet op een piédestal. Hij is geen god, maar een gewone mens.’ – een interview in Focus Knack:
http://focus.knack.be/entertainment/tv/tv-tip/tv-tip-wim-een-intiem-portret-van-choreograaf-wim-vandekeybus-canvas-22-15u/article-normal-712521.html

Herbeluister een interview op Klara:
http://www.klara.be/lut-vandekeybus-maakt-documentaire-over-haar-broer-wim

Herbekijk een interview met Bruzz:
http://www.bruzz.be/nl/video/tvbrussel/de-kenners-met-lut-vandekeybus