20/5/2003: WHO’S AFRAID OF VIRGINIA WOOLF?

Whos-Afraid-of-Virginia-W-001Zin in een klassieker, iemand?
Hierzie: ‘Who’s Afraid of Virginia Woolf?’, één van de allerbeste films met het ultieme dynamiek duo van de cinema, Liz Taylor en Richard Burton.

Het gegeven is bekend: na een feestje op de universiteit nodigen geschiedenisprofessor George (Richard Burton) en zijn vrouw Martha (Taylor) een tweede koppel uit voor een slaapmutsje bij hen thuis: de zelfverklaarde ladies’ man Nick (George Segal) en Honey (Sandy Dennis).

Naarmate de nacht vordert en het drankgebruik toeneemt, neemt ook de ambiance toe: Nick vertrouwt George toe dat Honey hem tot een huwelijk gedwongen heeft door zwangerschap te faken, en Martha probeert – onder de ogen van George – Nick te verleiden…

De grote Ernest Lehman (scenarist van o.a. ‘North by Northwest’ en ‘West Side Story’) zette Edward Albees theaterscript in een uitstekend filmscenario om, de zwart-witfotografie van Haskell Wexler is subliem, en naast Burton en Taylor acteren ook George Segal en Sandy Dennis de pannen van het dak.

‘Who’s Afraid of Virginia Woolf?’ kreeg destijds dertien Oscarnominaties en won er vijf, en dat was er niet eens één teveel.

WHO’S AFRAID OF VIRGINIA WOOLF
Regie: Mike Nichols
USA 1966, 131 min.

Bekijk hier de fantastische titelsequentie, ontworpen door Wayne Fitzgerald:

De film is online hier te zien: