1/12/2009: WHATEVER WORKS

Whatever Works Movie by Woody AllenKort samengevat: de onverbeterlijke oude knorpot Boris Yellnikoff lijkt al mensenhatend zijn graf in te gaan.

Tot het van huis weggelopen blondje Melody zijn pad kruist, en hem tot een huwelijk weet te verleiden…

Goed om weten: na zijn zeer geslaagde omzwervingen in Londen (‘Match Point’) en Barcelona (‘Vicky Cristina Barcelona’) filmde Woody Allen nog eens in zijn geliefde thuisstad New York: het resultaat is een sprankelende komedie, met geweldige dialogen en een werkelijk

uitstekende ensemblecast onder leiding van Larry Clark (de schrijver van ‘Seinfeld’ en het briljante ‘Curb Your Enthusiasm’).

Clark is perfect gecast als Boris Yellnikoff, die de ene cynische oneliner na de andere de wereld instuurt: ‘Kinderen op zomerkamp sturen? Stuur ze liever naar een concentratiekamp, dan leren ze meteen tot wat de mensheid in staat is!’
En Evan Rachel Wood is al even sterk als het nimfje dat de onverbeterlijke brombeer op vrolijkere gedachten weet te brengen.
Het mooie camerawerk is van Harris Savides.

En tot slot: Allen schreef het scenario in 1976 voor de betreurde komiek Zero Mostel: dertig jaar na diens dood werd het nu eindelijk verfilmd.

WHATEVER WORKS
Regie: Woody Allen
USA 2009, 105 min.
Dinsdag 1 december, 20.30 u.