TONI ERDMANN (Maren Ade)

toni-erdmannInes is een ambitieuze Duitse carrièrevrouw die voor een olieverwerkend bedrijf in Boekarest werkt, en daar een perfect geordend leventje heeft.

Tot opeens haar vader (en gepatenteerde flauwe grappenmaker) Winifried voor de deur staat: nadat zijn vrouw hertrouwd was, had de zestiger eigenlijk alleen zijn hond nog. En nu blijkt hij ook in het jachtige zakenleven van dochterlief geen echt welgekomen gast…

Winifried probeert het dan maar op de manier waarop hij zijn dochter grootgebracht heeft: met krankzinnige grappen en grollen, uitgevoerd door zijn van een vals gebit en een onnozele Beatlespruik voorziene alter ego Toni Erdmann.

Met zijn humor probeert hij zijn dochter terug voor zich te winnen, maar of zijn flauwe grappen zullen volstaan om de vervreemding die met de jaren tussen hen gegroeid is te overbruggen, is zéér de vraag.

‘Toni Erdmann’ is – in tegenstelling tot zijn hoofdpersonage – een subtiele én grappige satire over het loslaten van kinderen, maar vooral een lachspiegel voor onze huidige maatschappij, waarin we de potsierlijke ‘managementcultuur’ zowaar zelfs als normààl zijn gaan beschouwen.

Nu al één van de top-3 films van het jaar, en een prent waarmee Maren Ade zichzelf bij ons lijstje Te Volgen-regisseurs voegt.

TONI ERDMANN
Regie: Maren Ade

D 2016, 159 min

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 11 OKTOBER 2016
om 20u30

De pers over ‘Toni Erdmann’:

‘Een unieke film, het eerste echte meesterwerk van het bioscoopjaar 2016’ – Radio 1
https://radio1.be/toni-erdmann-het-eerste-echt-volwaardige-meesterwerk-van-het-bioscoopjaar-2016

‘Eentje voor het eindejaarslijstje’ (***) – Humo
http://www.humo.be/filmreviews/368205/maren-ade-toni-erdmann

‘Een ware verrassing’ – Filmmagie
http://www.filmmagie.be/nieuws/cannes-toni-erdmann-van-maren-ade

Bekijk de recensie van Mark Kermode (BBC):

Doodzonde dat de durf en rebellie van Maren Ade in Cannes niet werden beloond. De zoete wraak van een kaskrakend succes is haar volop gegund.’ (****) – De Morgen
http://www.demorgen.be/nieuws/-toni-erdmann-voor-het-geluk-van-je-kind-moet-alles-kunnen-b84b3a74/

‘Geen filmjournalist begreep waarom deze film in Cannes buiten de prijzen viel.’ – Bruzz
http://www.bruzz.be/nl/uit/toni-erdmann