5/12/2006: THE WIND THAT SHAKES THE BARLEY

ventosMet ‘The Wind That Shakes The Barley’ stort de filmische oudstrijder Ken Loach (70) zich nogmaals op de Ierse kwestie, een conflict waar hij eerder met ‘Hidden Agenda’ al een sterke film over maakte.

Dit keer neemt hij ons mee naar het Zuid-Ierse Cork van de jaren ’20: de jonge dokter Damien wil in Engeland carrière maken, maar als hij er getuige van is hoe één van zijn vrienden door Engelse soldaten wordt doodgeslagen, voegt hij zich bij het Ierse rebellenleger.

Hun strijd met de beruchte Britse Black & Tans-milities is bloedig, maar door hun vastberadenheid dwingen ze de Britten wel tot een verdrag. Helaas breekt op dat moment het bloedvergieten in Ierland pas goed los: het land wordt meegesleept in een burgeroorlog, die families, buren en vrienden uit elkaar rukt…

‘The Wind That ShakesThe Barley’ is een historisch drama, waarin Loach ons gelukkig geen platte oorlogs- of guerillaheroiek serveert, maar ons wel allerhande essentiële morele vragen voorlegt, zoals: tot hoever mogen idealen een mens drijven?

‘The Wind That Shakes The Barley’ won in Cannes de Gouden Palm 2006.

THE WIND THAT SHAKES THE BARLEY
Regie: Ken Loach
IRL-UK 2006, 122 min.
Dinsdag 5 december, 20.30 u.