10/1/2006: THE BIG RED ONE

the-big-red-one-11‘Ik hààt het woord ‘held’. En als iemand iets heroïsch doet, doet hij dat toevallig, temidden een gigantische chaos‘: een uitspraak van Hollywood-outsider Sam Fuller die de oorlog aan den lijve meemaakte, en die visie op de oorlog wou verfilmen in ‘The Big Red One’.

Fuller heeft tientallen jaren moeten vechten om geld te vinden voor zijn magistrale epos, en toen het eindelijk zover was, kortte de studio zijn meesterwerk dramatisch in: gelukkig is er nu, acht jaar na zijn 

overlijden, een volledig gereconstrueerde versie van dit briljante oorlogsdrama, die door het Belgisch Filmmuseum op een nieuwe kopie is uitgebracht.

In het spoor van de Sergeant (Lee Marvin!) volgen we de opmars van befaamde ‘Big Red 1′-divisie – waar Fuller ooit zelf deel van uitmaakte – van Noord-Afrika, via Sicilië, Normandië en de Ardennen naar een Tsjechisch uitroeiïngskamp.

Fuller weigert daarbij consequent een heroïsch beeld van de oorlog te schetsen: ‘Roem? Wij spraken niet over roem. De enige vraag die wij ons stelden was: leeft hij nog?’

THE BIG RED ONE
Regie: Sam Fuller
USA 1980, 113 min.

Thys Ockersen maakte een docu over Fuller en ‘The Big Red One’.
Hier te bekijken: