TEL AVIV ON FIRE (Sameh Zoabi)

Tel_Aviv_on_FireEen komedie maken over het al decennialang dooretterende en nog altijd zéér explosieve Joods-Palestijnse conflict?

Het lijkt een bijzonder slecht idee, maar zie: Sameh Zoabi heeft het gedaan, en het is nog een uiterst geslaagde en bijzonder grappige film geworden ook.

Alles draait rond Salam, een schlemielige dertiger die in Jeruzalem woont maar elke dag naar Palestijns gebied moet: daar is hij via-via aan een job als “taaladviseur” geraakt, op de set van de Palestijnse soapserie ‘Tel Aviv On Fire’.
Die plaatselijke ‘Thuis’ is niet alleen razend populair in Palestina, maar staat ook in Israël in de top van de kijkcijfers.

Wanneer ze aan het Israëlische checkpoint dat hij dagelijks moet passeren ontdekken

dat hij aan de serie meewerkt, ziet de Israëlische commandant Assi zijn kans schoon om indruk te maken op zijn vrouw, die een enorme fan is van de soap: Assi neemt het paspoort van Salam in beslag, en zet hem onder druk om enkele door hem bedachte aanpassingen  aan te brengen in het scenario van ‘Tel Aviv On Fire’.

Wanneer Salam er slinks in slaagt die verhaalwendingen effectief de soap in te smokkelen, vuurt dat Assi alleen maar meer aan: elke keer dat Salam de grens oversteekt, geeft Assi hem nieuwe richtlijnen. Gelukkig vallen de wijzigingen die het hulpje aanbrengt in de smaak op de set, in die mate zelfs dat hij tot scenarist gepromoveerd wordt.

Zij het dat er één probleem is: de reeks gaat nu een compleet ander einde tegemoet dan datgene wat de Palestijnse producenten voor ogen hadden. En dat dreigt tot een onvermijdelijke clash tussen producenten en scenarist te leiden…

‘Tel Aviv on Fire’ is een originele, uitstekende een zeer grappige satire op het Palestijns-Israëlische conflict, die met Kais Nashif een uitstekende klungelige slungel als hoofdrolspeler heeft: Nashif speelde tot nu toe alleen maar dramatische rollen, maar zijn eerste komedie leverde hem meteen de prijs voor de Beste Acteur op het Festival van Venetië op – en terecht.

TEL AVIV ON FIRE 
Regie: Sameh Zoabi
IL-B-FR 2018, 100 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 10 SEPTEMBER 2019 om 20u40
MAANDAG 16 SEPTEMBER 2019 om 18u30

In de pers:
‘Regisseur Sameh Zoabi slalomt om politieke valkuilen, durft de humor te zien van sociaal-maatschappelijke absurditeiten, voert nieuwe problemen op als de oude net opgelost lijken, en prikt precies in de pijnpunten als het allemaal te vrolijk dreigt te worden. Zijn ‘Tel Aviv on Fire’ biedt een frisse blik op oude problemen.’ (****) – De Volkskrant
https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/het-bijna-soapachtige-tel-aviv-on-fire-weet-zich-steeds-verbazingwekkend-uit-elke-schijnbaar-onoplosbare-situatie-te-redden~b1e89428/ 

‘Verrassend opgewekte satire’ – een interview met de VPRO
https://www.vpro.nl/cinema/lees/artikelen/interviews/2019/Sameh-Zoabi-over-Tel-Aviv-on-Fire.html

‘A witty and warmhearted look at a divided land’ - The Hollywood Reporter
https://www.hollywoodreporter.com/review/tel-aviv-fire-review-1139252

‘Sameh Zoabi has managed to make a film both enlightening and rousingly funny about one of the world’s most divisive issues’ – The Voice
http://entertainmentvoice.com/2019/07/30/tel-aviv-on-fire-frames-the-israel-palestine-conflict-as-a-comedic-soap-opera/

‘Onverwacht verfrissende humor’ – De Filmkrant
https://filmkrant.nl/recensies/tel-aviv-on-fire/