12/5/2009: STELLA

artonKort samengevat: Stella Vlaminck is het kneusje van de klas: het meisje groeit op in een ietwat marginaal Parijs volkscafé (waar de klanten er voor zorgen dat er altijd wel iets te beleven valt) maar daarbuiten wil het niet echt vlotten.

Gelukkig is er Gladys, de dochter van Argentijns-joodse immigranten, die Stella bewust maakt van haar eigenwaarde… Onder haar invloed ontdekt ze de boeken van Balzac en Marguerite Duras.

Goed om weten: ‘Stella’ wordt bijna volledig gedragen door de uitmuntende vertolkingen (én offscreen vertelling) van de piepjonge Léora Barbara (Stella) en haar al even piepjonge vriendin Melissa Rodriguez (Gladys).

Regisseuse Sylvie Verheyde situeerde haar film wel in hetzelfde milieu waarin ook de gebroeders Dardenne hun films draaien, maar het eindresultaat is toch volstrekt anders – u mag bijvoorbeeld evengoed aan ‘Entre les murs’ denken.

En nog iets: De eind vorig jaar op 37-jarige leeftijd overleden Guillaume Depardieu - zoon van Gérard -speelde in ‘Stella’ één van zijn laatste rollen.

STELLA
Regie: Sylvie Verheyde
F 2008, 102 min.
Dinsdag 12 mei, 20.30 u.