SAMUEL IN THE CLOUDS (Pieter Van Eecke)

1. House SITC © Clin d'oeil filmsHoog in de bergen van Bolivië smelten de gletsjers in een onwaarschijnlijk snel tempo.

Samuel Mendoza, die al meer dan dertig jaar een skilift voor de toeristen op de Chacaltaya-top draaiende houdt, kijkt vanop het dak van de wereld naar buiten: zijn familie heeft generaties lang in de besneeuwde bergen geleefd en gewerkt, en zelf heeft hij nooit van iets anders dan skiën gedroomd, maar nu is de sneeuw helemaal weg.

Terwijl wetenschappers de dramatische veranderingen op de meer dan 5.000 meter hoge top meten en bespreken, eert Samuel de oude berggoden, en blijft hij hopen dat de sneeuw zal terugkomen. En de wolken: die blijven voorbijdrijven.

Regisseur Pieter Van Eecke – een Belg die in Zuid-Amerika woont en werkt – maakte eerder al ‘Goudougoudou’, een internationaal geprezen documentaire over de aardbeving in Haïti.
Dit keer drukt hij ons met de neus op de feiten over de klimaatverandering, met Samuel als ooggetuige.

Zijn spirituele kijk op de zaak contrasteert sterk met het rationele werk van de wetenschappers in het klimaatstation, die door de klimaatverandering nog meer van slag lijken dan Samuel zelf.

‘Ik zie de hele situatie op de Chacaltaya als een allegorie voor de mensheid,’ zegt Van Eecke. ‘Want ondanks de overduidelijke veranderingen, weigeren we nog altijd de realiteit onder ogen te zien: het orkest speelt vrolijk door, maar de Titanic is aan het zinken.’

SAMUEL IN THE CLOUDS
Regie: Pieter Van Eecke
B 2016, 72 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 9 MEI 2016 om 20u30

‘Samuel In The Clouds’ in de pers:

‘Een absolute must-see’ (column van Kathleen Van Brempt in Knack)
http://www.knack.be/nieuws/planet-earth/klimaatverandering-soms-vertelt-een-documentaire-meer-dan-rapporten-van-duizend-pagina-s/article-column-694337.html

‘ ‘Samuel in the Clouds’ is een impressionistische film over een tijdperk dat voorgoed voorbij is. Meer dan een reportage over klimaatverandering is het een allegorie voor ons ecosysteem dat in elkaar stort.’ (Mo)
http://www.mo.be/recensie/samuel-de-wolken

Herbeluister een interview met regisseur Pieter Van Eecke in ‘Espresso’ op Klara:
http://www.klara.be/een-persoonlijk-klimaatverhaal-nieuwe-documentaire-samuel-clouds