POPE FRANCIS: A MAN OF HIS WORD (Wim Wenders)

Graphic_2018-05-24_pope-francis

Wim Wenders was in de jaren zeventig en tachtig één van dé cruciale figuren van de Duitse cinema (‘Alice in den Städten’, ‘Der Himmel über Berlin’, ‘Paris, Texas’…), maar heeft zich in het tweede deel van zijn carrière helemaal omgeschoold tot documentairemaker.

Zijn docu’s over de ‘Buena Vista Social Club’, meesterfotograaf Sebastiao Salgado (‘The Salt of the Earth’) en choreografe Pina Bausch leverden hem zelfs drie

Oscarnominaties op, én enkele jaren geleden een uitnodiging van het Vaticaan om ook een documentaire over de Paus te maken.

Misschien een combinatie die de meesten vooraf niet verwacht zouden hebben, maar omdat hij én carte blanche kreeg én toegang tot de archieven én vier interviews met de Paus, stemde Wenders toch toe.

Wenders plaatst de Paus rechtstreeks in de sociale traditie van Franciscus van Assisi, van wie nagespeelde zwartwit-fragmenten in de docu verweven zitten: zijn boodschap is er één van soberheid, respect voor de planeet en solidariteit met armen en vluchtelingen.

Met ‘Pope Francis: a Man of his Word’ zal de Kerk geen nieuwe zieltjes winnen, maar de film schetst een ook voor papenvreters boeiend portret van zijn filosofie en denkkader, en geeft daarnaast ook een onthullend beeld van het paus-zijn: alleen al de scène waarin de paus een ongezouten preek tegen de ijdelheid en de verleidingen van de rijkdom afsteekt terwijl een stel bijzonder goed doorvoede en tiptop uitgedoste curiekardinalen ongemakkelijk op hun stoel zitten te schuifelen is de prijs van uw inkomticket waard.

logo_ccv_kleurPOPE FRANCIS: A MAN OF HIS WORD
Regie: Wim Wenders
D 2018, 96 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 27 MEI 2019 om 20u30

Ingeleid door Leo De Weerdt s.j.

Een organisatie i.s.m. de Mechelse Parochies en CCV Vlaams-Brabant & Mechelen.

In de pers:
‘Surprising and refreshing’ – The New Yorker
https://www.newyorker.com/culture/culture-desk/the-spiritual-nearness-of-wim-wenderss-pope-francis-a-man-of-his-word

‘The Pope has the same presence as some of the greatest movie stars I’ve worked with’ – Interview van de BBC met Wim Wenders
https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-44402001

‘Een emotionele reus’ – Filmmagie
https://www.filmmagie.be/nieuws/cannes-2018-paus-franciscus-een-emotionele-reus

‘A lucid portrait of a quiet radical’ – Vox
https://www.vox.com/summer-movies/2018/5/17/17352604/pope-francis-man-of-his-word-movie-review-wim-wenders-cannes-film-festival

Interview met Indiewire
https://www.indiewire.com/2018/05/pope-francis-a-man-of-his-word-cannes-wim-wenders-documentary-pontiff-1201966111/