PLANNEN VOOR PLAATS (Nic Balthazar)

plannenIn ‘Plannen Voor Plaats’ nemen Nic Balthazar en Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck de kijker mee op een tocht door Vlaanderen, op zoek naar vernieuwende ruimtelijke projecten en frisse ideeën over de inrichting van onze leefomgeving.

De problemen zijn bekend: lintbebouwing, alsmaar schaarser wordende open en groene ruimtes, files, een waterhuishouding uit balans…

Bovendien moeten we klimaat- en energiedoelstellingen halen om de volgende generaties een leefbare toekomst te kunnen bieden en de biodiversiteit te vrijwaren.
Dat betekent dat we anders moeten gaan nadenken over wonen en bouwen, over ontwikkeling en mobiliteit.

De film laat zien dat die switch helemaal geen bezuiniging, versobering of kwaliteitsverlies hoeft te betekenen, wel integendeel: compacter bouwen, woonkernen versterken en slim

AMO_Logoomgaan met erfgoed kan de levenskwaliteit net verhogen, en de sleutel bieden tot een aangenamere en gezondere leefomgeving.

Deze docu is dan ook een absolute must voor iedereen die met bouwen of het milieu bezig is, voor leken én professionals, voor burgers én beleidsmakers.

‘Plannen Voor Plaats’ zorgt gegarandeerd voor stof tot discussie, en zal dan ook gevolgd worden door een debat met architecten, planners, politici en professionals uit de bouwsector.

PLANNEN VOOR PLAATS
Regie: Nic Balthazar
B 2017, 50 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 23 APRIL 2018 
om 20u30

Ingeleid door arch. Ingrid Van Hoof, voorzitter van AMO.

Gevolgd door een voorstelling van Stadsontwikkeling Mechelen door
Tom Depuydt
(afdeling Projecten & Planning)
Elke Du Bin
(gemeentelijk stedenbouwkundig omgevingsambtenaar)
+
Vragenronde

Een organisatie i.s.m.
AMO, de Architectenvereniging van Mechelen en omstreken.

Plannen_voor_plaats_180423
De Vlaamse Bouwmeester in de pers: 

‘Nu nog vrijstaand bouwen is crimineel’
(interview in Knack)
http://www.knack.be/nieuws/belgie/vlaams-bouwmeester-leo-van-broeck-nu-nog-vrijstaand-bouwen-is-crimineel/article-longread-935033.html 

‘Batibouw? Een beurs voor knutselaars.’ (interview met Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck op de VRT)
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/02/23/vlaams-bouwmeester-leo-van-broeck-over-batibouw—knutselbeurs-v/

‘De Vlaamse Bouwmeester? Het staat hem vrij om hier zelf een aantal vierkante meter af te huren om zijn visie aan de man te brengen.’ (Batibouw reageert in De Morgen)
https://www.demorgen.be/binnenland/vlaamse-bouwmeester-ergert-zich-aan-knutselbeurs-batibouw-moet-mensen-in-juiste-richting-sturen-b79b597bd/