NI JUGE, NI SOUMISE (Jean Libon & Yves Hinant)

NiJuge

Voor wie de originele vertoningen in het Filmhuis gemist zou hebben (en voor wie opnieuw wil komen zien) hernemen we met veel plezier de grappigste én de meest onthutsende documentaire van de afgelopen jaren: het fantastische ‘Ni Juge, Ni Soumise’ van het duo Jean Libon & Yves Hinant.

Hoofdpersonage is de excentrieke, onconventionele Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez, in wiens kantoor dag in dag uit een uiterst bonte stoet van verdachten, getuigen, advocaten en speurders ten tonele verschijnt.

Nu eens moet ze aan een inteelt-familie uitleggen dat generaties lang broers met

hun zussen of nichten laten trouwen toch niet zo gezond is (‘Echt? We leren elke dag bij, mevrouw!’), dan weer vertelt ze een arrogant dreigend crimineeltje dat ze hem makkelijk binnen de seconde kan vloeren (‘Ha ja? Welke vechtsport hebt u dan wel gevolgd, madame?’ ‘Yoga!’).

Alsof de nieuwe zaken die we zien passeren nog niet hallucinant genoeg zijn, mogen we er ook de hele tijd bij zijn wanneer ze tussen de bedrijven door een oude, akelige cold case probeert op te lossen: de moord op twee prostituées in de jaren ’90. We volgen haar niet alleen wanneer ze in de archiefkelders van het Brusselse gerecht – tussen de afgehakte handen op sterk water – naar oude bewijsstukken zoekt, maar zelfs wanneer ze met haar team het lijk van een verdachte gaat opgraven om DNA-stalen te kunnen nemen (‘Snij maar een goed groot stuk uit zijn nieren, we kunnen straks nog wat borrelhapjes gebruiken!’)

In het buitenland stuitte dit magistraal stukje Belgisch ‘In De Gloria’-surrealisme (behalve op buikkrampen van het lachen) op compleet ongeloof en onbegrip, en ging men er van uit dat dit wel een in scène gezette ‘Borat in België’-achtige nepdocu moést zijn.

Gevolg: op het Festival van San Sebastian werd deze échte Brusselse onderzoeksrechter ondertussen bekroond tot ‘Beste Actrice’, en in Zwitserland werd de docu (tot hilariteit van de makers) geselecteerd voor een comedy-festival.

logo_ccv_kleurNI JUGE, NI SOUMISE
Regie: Jean Libon & Yves Hinant
B 2018, 93 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 25 NOVEMBER 2019 om 20u30.

Vanaf 20u15 ingeleid doorVerbeelding_VL klein
Leo De Weerdt s.j.

Een organisatie i.s.m. CCV en de Mechelse Parochies

Bij de originele release werd deze film vertoond op:
DINSDAG 13 MAART 2018
om 18u30
DINSDAG 13 MAART 2018 om 20u30
MAANDAG 19 MAART 2018 om 18u30

De pers over ‘Ni Juge, Ni Soumise':
‘Het resultaat is zo bizar, gruwelijk, lachwekkend en ontroerend tegelijk dat de eerste recensenten zich afvroegen of ze in plaats van een documentaire geen fictie hadden gezien.’ – De Morgen
https://www.demorgen.be/tvmedia/nog-nooit-zag-je-zo-n-excentrieke-madame-la-juge-bd19bacd/

‘De neiging is groot om na afloop van ‘Ni juge, ni soumise’ hoofdpersoon Anne Gruwez voor de zekerheid toch even te googelen. Dit documentairepersonage is bijna te mooi om waar te zijn. Maar ze bestaat echt, bevestigt ze lachend aan de telefoon.’ – NRC
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/21/kleurrijke-onderzoeksrechter-zaait-verwarring-14137953-a1582041

‘But if ‘Ni Juge, Ni Soumise’ feels at times like a mockumentary rather than a documentary, and if the occasional audience-testing shock tactic is in dubious taste, in the end style and subject achieve a near perfect match. An engaging, compelling and surprising ride.’ – Screen Daily
https://www.screendaily.com/reviews/so-help-me-god-san-sebastian-review/5122618.article