MOUNTAINS MAY DEPART (Jia Zhang-Ke)

moutainDe Chinese meester Jia Zhang-Ke opent zijn nieuwste film met – surprise! -The Pet Shop Boys: ‘Go West!,’ zo knalt het keihard uit de boxen, en meteen is de toon voor de hele film gezet.

‘Mountains May Depart’ is een caleidoscopische, epische film over de fascinatie van de Chinezen voor het Westen – niet dat ze fysiek willen vertrekken, maar geestelijk zijn alle personages op zoek naar meer vrijheid en naar een beter leven.

De film spreidt zich uit over een periode van maar liefst 26 jaar, te beginnen in 1999: Shen Tao (een absolute glansrol van Jia’s muze Zhao Tao) is een jonge danslerares in het mijnstadje Fenyang.
Twee mannen dingen naar hand: de goedige maar weinig ambitieuze working class-kerel Liangzhi, en de rijke patser Zhang, die met zijn mijninvesteringen en zijn contactennetwerk grootse plannen voor de toekomst heeft.

En dus komt Shen voor de keuze te staan waar zo ongeveer de hele Chinese maatschappij voor staat: gaan we voor de rust en de zekerheid, of willen we keihard
vooruit in het leven?
Het zal u niet verbazen dat Shen voor het tweede kiest. Al snel krijgt ze met Zhang een zoon, die ze passend Dollar noemen, en die we zullen volgen tot hij 25 is.

Vooraf méér over de plot vertellen zou zonde zijn, maar dat de trip de moeite waard is kunnen we u wél verzekeren.

De film is magistraal opgebouwd in drie delen (eentje in 1999, één in 2014 en één in 2025), elk met een eigen vorm, eigen kleuren, een eigen hoofdpersonage en zelfs een eigen schermgrootte: we zien de horizon achter de personages létterlijk verbreden, van het gewone Academy-formaat via widescreen naar het weidse Cinemascope!

Het camerawerk van Yu Lik-wai is overigens de hele film lang adembenemend: nu eens verwijzend naar de klassieke Hollywood-melodrama’s van Douglas Sirk of George Stevens, dan weer futuristisch of vol grijstinten.

En regisseur Jia Zhang-Ke bevestigt met ‘Mountains May Depart’ nogmaals zijn positie als de beste regisseur van de zogenaamde ‘Zesde Generatie’, een beweging van jonge Chinese filmmakers die ontstond na de protesten op het Tiananmen-plein.
Aanrader!

MOUNTAINS MAY DEPART (SHAN HE GU REN)
Regie: Jia Zhangke
CN 2015, 129 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 16 FEBRUARI 2016 om 20u30

‘Mountains May Depart’ in de pers:

‘Deze film krijgt meer en meer betekenis dagen, weken, jaren na de vertoning. Meesterlijk!’ (****)
 (Filmmagie)
http://www.filmmagie.be/review/mountains-may-depart

‘Jia Zhang-ke scales new heights with futurist drama.’ (****) (The Guardian)
http://www.theguardian.com/film/2015/may/20/mountains-may-depart-review-jia-zhang-ke-scales-new-heights-with-futurist-drama

‘A beautiful piece of craftsmanship.’ (Variety)
http://variety.com/2015/film/reviews/mountains-may-depart-cannes-film-review-1201501026/

‘His exploration of change, loss and regret has never felt more personal’ (The Hollywood Reporter)
http://www.hollywoodreporter.com/review/jia-zhang-kes-mountains-may-796990

‘An extraordinary performance by Zhao Tao is the beating heart of Jia Zhang-ke’s ambitious, time-jumping, continent-straddling drama. A close-to-wonderful film.’ (****) (The Telegraph)
http://www.telegraph.co.uk/film/mountains-may-depart/review/