LOVE & FRIENDSHIP (Whit Stillman)

Ross McDonnellVenijnig, intelligent, gracieus geregisseerd en van de eerste tot de laatste seconde volgepropt met ijskoud geserveerde Britse humor: het geweldige meesterwerkje ‘Love & Friendship’ is de ideale film om ons nieuwe seizoen mee te openen, dachten wij zo.

Alles draait rond de adembenemend mooie Lady Susan (ronduit grandioos vertolkt door Kate Beckinsale).
Sinds ze weduwe is geworden heeft ze eigenlijk geen rooie duit meer, maar dat laat ze niet aan haar hart komen: als briljante manipulatrice is ze niet te beroerd om haar looks en elegantie in te zetten als de situatie dat vereist, en ze zal niet twijfelen een tegenstander genadeloos een dolk in de rug te steken als de situatie dat toelaat.

Haar gedroomde slachtoffer is de zeer rijke maar zeer onnozele Sir James (een hilarische Tom Bennett), terwijl ze op een geheel ander vlak haar – buitenechtelijke – voordeel doet met de ‘goddelijk aantrekkelijke’ Lord Manwaring. En alsof ze het daar nog niet druk genoeg mee heeft, moet ze ondertussen ook nog een goede partij regelen voor haar mooie maar wat schuwe dochter Frederica.

‘Love & Friendship’ is gebaseerd op het werk van Jane Austen, maar wie een ouderwets, stoffig kostuumdrama verwacht zal dus zéér bedrogen uitkomen: dankzij de bijtend grappige dialogen en het stel intrigerende konkelaars in de hoofdrollen swingt deze film als de allerbeste afleveringen van ‘Blackadder’.

Deze heerlijk vileine kostuumkomedie is bovendien op een bijzonder originele en grappige wijze in beeld gezet door regisseur Whit Stillman, die beroep kon doen op ijzersterke bijrollen van o.a. Chloe Sevigny (als het roddelmaatje van Lady Susan) én Stephen Fry. Absolute topfilm!

LOVE & FRIENDSHIP
Regie: Whit Stillman
GB-USA 2016, 92 min

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 20 SEPTEMBER 2016
 om 18u30
DINSDAG 20 SEPTEMBER 2016 om 20u30

Love & Friendship’ in de pers:

‘Sterk acteerwerk, bijtende dialogen, een hoog tempo en een piekfijne aankleding: ‘Love & Friendship’ is een heerlijk onfatsoenlijke en feestelijke plaagfilm’ (****) – De Volkskrant
http://www.volkskrant.nl/film/stillmann-maakt-van-austens-novelle-feestelijke-plaagfilm~a4307891/

‘De meest vileine Jane Austen-adaptatie ooit (****) – De Filmkrant
http://www.filmkrant.nl/_titelindex_L/13742

‘Een verrukkelijke zedenkomedie’ (****) – Het Parool
http://www.parool.nl/kunst-en-media/love-en-friendship-is-een-verrukkelijke-zedenkomedie~a4307454/

Bekijk de recensie van Mark Kermode (BBC/BFI) hier:

‘Modern en fris als een lenteblaadje. Geen romantische komedie was de voorbije jaren zo sprankelend en geestig.’ (****) – Bruzz
http://www.bruzz.be/nl/uit/film-love-friendship

‘Deliciously acerbic, the most politely impolite film of the year. A treat.’ (****) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2016/may/29/love-friendship-review-kate-beckinsale-chloe-sevigny

‘Superieur entertainment’ – Filmmagie
http://www.filmmagie.be/review/love-friendship

‘Very dry and tremendously witty. An unexpected delight’ (*****) – The Independent
http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/reviews/love-and-friendship-review-jane-austen-adaptation-is-an-unexpected-delight-a7048966.html

Recensie door Mark Kermode (BBC):