KICHKA: LIFE IS A CARTOON (Delfina Jalowik)

kichka_cartoon

‘Kichka: Life is a Cartoon’ is een film over de relatie tussen een zoon en zijn vader: respectievelijk Michel en Henri Kichka, een slachtoffer en getuige van de Holocaust.

Hun verhaal illustreert dat zo’n trauma de psychologie van een hele familie bepaalt, maar ondanks het donkere onderwerp is de film toch opgebouwd rond thema’s als affectie en hoop.

Henri Kichka is geboren in Brussel in 1926. In 1942 wordt hij samen met zijn ouders en twee zussen door de Gestapo aangehouden. Gedurende drie jaar is hij opgesloten in verschillende concentratiekampen, tot hij in 1945 uit Buchenwald bevrijd wordt. Zijn moeder en zussen zijn vermoord, zijn vader liet het leven op weg naar Buchenwald….

Open-website-Kazerne_Dossin_Logo

Na de oorlog keert Henri Kichka terug naar Brussel, waar hij huwt en vier kinderen krijgt: Hannah, Michel, Iréne and Charly.

Zijn zoon Michel Kichka wordt in 1954 geboren in Seraing. Nadat hij op 20-jarige leeftijd naar Israel is geëmigreerd, start hij daar een carrière als cartoonist.

Zijn graphic novel ‘Second Generation’ (2012) is gewijd aan zijn jongere broer, die zelfmoord pleegde. Het centrale thema in het boek is de relatie tussen de zoon en de vader. Het boek toont de kracht van het stripverhaal als een manier om het gesprek tussen vader en zoon op gang te brengen.

‘Second Generation’ maakt deel uit van de tentoonstelling ‘Holocaust & Strips’, nog tot 22 april te zien in Kazerne Dossin.holocaust-strips


KICHKA: LIFE IS A CARTOON

Regie: Delfina Jalowik
75 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 4 MAART 2019
om 20u30

Een organisatie i.s.m. Kazerne Dossin.
In het kader van de tentoonstellingHolocaust en strips

Vertoning in aanwezigheid van de makers Delfina Jałowik en Jürgen Kaumkötter, met wie na afloop van de film een gesprek volgt.