LEVIATHAN (Andrej Zvyagintsev)

leviathanEen verhaal uit het Oude Testament (en meer bepaald dat van Job) gecombineerd met de filmische kracht van Tarkovski (en meer bepaald de Tarkovski van ‘Offret’): zo ongeveer kunnen we ‘Leviathan’ samenvatten, nu al een absolute klassieker van Andrej Zvyagintsev (‘The Return’, ‘Elena’…)

Het verhaal draait rond ene Kolia, een automecanicien die een huisje met een fraai stukje land aan de Barentszee in zijn bezit heeft. De corrupte burgemeester Vadim heeft echter zijn begerige oog op het land laten vallen, en deinst er niet voor terug om met een onteigeningsbevel zijn zin te krijgen.

Kolia krijgt juridische hulp van zijn oude legervriend Dimitri, nu een topadvocaat. Maar tegen gangsters ingaan blijkt in het Rusland van Vladimir Poetin echter géén goed idee…

‘Leviathan’ – een referentie naar Hobbes’ klassieke werk over vrijheid en de staat, maar ook verwijzend naar het gelijknamige Bijbelse zeemonster – is een excellent geacteerd en zo mogelijk nog beter gefotografeerd fresco van moedertje Rusland, anno 2014, gelardeerd met flink wat zwarte humor, een grandioze soundtrack van Philip Glass en héél véél drank.
Topklasse!

LEVIATHAN
Regie: Andrej Zvyagintsev
RUS 2014, 140 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 27 JANUARI 2015 
om 20u30

In de pers:

Recensie in Humo:
http://www.humo.be/filmreviews/306697/leviathan

Recensie in The Guardian:
http://www.theguardian.com/film/2014/nov/06/leviathan-review-story-of-job

Recensie in de Filmkrant:
http://www.filmkrant.nl/_titelindex_L/11148

Recensie in Focus Knack:
http://focus.knack.be/entertainment/film/film-van-de-week/recensie-leviathan-misdaad-en-straffeloosheid/article-normal-448839.html