LES MISERABLES (Ladj Ly)

Les-miserables-2019

Parijs 2018: de stad zindert nog na van de prestaties van Les Bleus op het WK voetbal, maar eens de algemene euforie daarover is gaan liggen, blijft in de verpauperde banlieues niet veel reden om te vieren over.

In ‘Les Misérables’ volgen we drie Parijse straatflikken op hun dagelijkse tochten door dat door de goegemeente en de politiek vergeten deel van Parijs: Chris, Gwada en Stéphane.

Chris en Gwada zijn ervaren agenten die al lang een team vormen, en die allebei op hun manier buiten de lijntjes kleuren: de ene is een macho alfamannetje die als hij de échte criminelen niet kan pakken dan maar zijn frustraties uitwerkt op jonge meisjes, de andere is een charismatische kerel die niet vies van deals met lokale gangstertjes om de explosieve situatie in de wijk toch een béétje onder controle te houden.
Dit allemaal tot verbazing van de ietwat timide Stéphane, die als naïeve nieuweling van

buiten Parijs aan het team toegevoegd wordt. Maar de eerste regel die Stéphane leert is dat hij moet zwijgen over wat zijn collega’s uitvreten: het team is heilig, en iedereen dekt elkaar in – want elk teken van zwakheid of verdeeldheid bij de politie wordt gegarandeerd keihard afgestraft in dit quartier chaud.

Ladj Ly – onthou die naam!- verweeft in zijn ijzersterke debuut op ingenieuze wijze een policier, een actiefilm en een genuanceerd moreel drama: dit is een film die je van bij seconde één bij je nekvel grijpt, en die je de volgende 100 minuten geen seconde meer loslaat. De adembenemende filmstijl en de fantastische acteerprestaties zorgen er dan ook voor dat ‘Les Misérables’ nu al in één adem met genreklassiekers als ‘La Haine’ (Mathieu Kassovitz) of ‘Do The Right Thing’ van Spike Lee genoemd wordt, en nog terecht ook.

Tussen haakjes: deze ‘Les Misérables’ is géén verfilming van de klassieker van Victor Hugo, maar wél een soort hedendaagse update: het verhaal speelt zich af in dezelfde wijk, die – sommige dingen veranderen nooit – nog steeds bevolkt wordt door arme sloebers.

Bekroond met de Juryprijs op het Festival van Cannes.

LES MISERABLES
Regie: Ladj Ly
FR 2019, 102 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op::
MAANDAG 16 DECEMBER 2019 om 18u30
DINSDAG 17 DECEMBER 2019 om 20u30
VRIJDAG 3 JANUARI 2020 om 18u30

In de pers:
‘Een brandbom uit de banlieu’ (****) – De Morgen
https://www.demorgen.be/tv-cultuur/les-miserables-brandbom-uit-de-banlieue~b82ee074/

Bekijk de recensie van Mark Kermode (BBC):

‘De cast is werkelijk fenomenaal’ (*****) – Filmmagie
https://filmmagie.be/review/les-misérables-0

‘A ne pas manquer!’ – Le Monde
https://www.lemonde.fr/culture/article/2019/11/19/avec-son-film-les-miserables-ladj-ly-guette-l-etincelle-dans-la-banlieue_6019653_3246.html

‘A gritty and fiery urban thriller underscored by scathing social commentary on the current state of the Paris suburbs. Impressive.’ – The Hollywood Reporter
https://www.hollywoodreporter.com/review/les-miserables-review-1210837

‘Een bruisende, kwade film die weleens kan uitgroeien tot de ‘La Haine’ van 2019′ – De Morgen
https://www.demorgen.be/tv-cultuur/les-miserables-wordt-openingsfilm-46ste-film-fest-gent~bb63873e