LA RANCON DE LA GLOIRE (Xavier Beauvois)

ranconIn 1977 bedenken twee sympathieke losers (de Belg Eddy Ricaart en zijn Algerijnse maat Osman Bricha) een plannetje voor de perfecte misdaad: Charlie Chaplin is net overleden, en aangezien de legendarische komiek en filmster op het moment van zijn dood steenrijk was, besluiten ze zijn lijk op te graven en losgeld van de familie te eisen.

Geen overvallen met doden of gewonden, geen wapens, gewoon een schop zal volstaan om hen voor eeuwig uit hun financiële ellende te helpen – of dat is althans de theorie!

Te gek voor woorden, zegt u?
Think again: deze anecdote is zowaar écht gebeurd, en bijna 40 jaar na de feiten heeft de Franse regisseur Xavier Beauvois (van het magistrale ‘Des Hommes et des Dieux’) er een zeer mooie tragikomische film over gemaakt, ‘La Rançon de la Gloire’.

In de hoofdrollen ziet u de perfect gecaste outsiders Benoit Poelvoorde (‘C’est Arrivé Près de Chez Vous’) en Roschdy Zem (‘Indigènes’), die met hun brljante duospel de hele film haarfijn de uiterst moeilijke balans tussen outsiders-drama en Chaplineskekomedie in evenwicht weten te houden.

Nog veel meer goed volk ziet u in de bijrollen, gaande van Chiara Mastroianni en Peter Coyote tot een paar afstammelingen van de échte Charlie Chaplin.

Akelig detail: deze Charlie-film kwam in Frankrijk in de zalen uitgerekend op de dag dat in Parijs de aanslagen op Charlie Hebdo plaatsvonden…

LA RANCON DE LA GLOIRE
Regie: Xavier Beauvois
F 2014, 109 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 7 APRIL 2015 
om 20u30

In de pers:

Recensie in The Hollywood Reporter:
http://www.hollywoodreporter.com/review/price-fame-la-rancon-de-728801

Recensie op Supercalifragilistic:
http://www.supercalifragilistic.be/review/review-le-rancon-de-la-gloire/