13/10/2015: LA LOI DU MARCHE

maxresdefaultHuisvader Thierry is een vijftiger die zich na een ontslag terug “op de arbeidsmarkt moet begeven”, zoals dat dan heet.

Niet bepaald een pretje, want als zijn diploma niet het juiste is, is het wel zijn leeftijd die bij de potentiële werkgevers tegen hem werkt.
En anders is er altijd wel snel een ander excuus te vinden om hem niet in dienst te moeten nemen.

Hoe langer zijn zoektocht duurt, hoe meer zijn werkloze bestaan een ware calvarie wordt, want de wetten van de neoliberale markt zijn keihard…

Regisseur Stéphane Brizé maakt er geen geheim van waar zijn roots liggen: dit is sociale cinema in de traditie van Ken Loach en de gebroeders Dardenne. Het knappe en intelligente script zorgt er echter voor dat hij ver boven de imitatie uitstijgt, en bovendien

toont Brizé zich een werkelijk uitstekend acteursregisseur.
Net zoals Loach maakte hij bijna uitsluitend gebruik van amateurs, op uitzondering van de boven zichzelf uitstijgende Vincent Lindon, die een wel bijzonder aangrijpende hoofdrol neerzet.

Lindon werd voor zijn rol op het jongste Festival van Cannes dan ook volkomen terecht bekroond als Beste Acteur.

LA LOI DU MARCHE
Regie: Stéphane Brizé
F 2015, 93 min.
Dinsdag 13 oktober, 20u30

Een voorstelling i.s.m. met het Sociaal Centrum – lokaal steunpunt vrijwilligerswerk en Geknipt, naar aanleiding van de inleefweek Armoede Mechelen.

‘La Loi Du Marché’ in de pers:

Recensie in Filmmagie:
‘Oersterke cinema van de bovenste plank.’ (****)

http://www.filmmagie.be/review/la-loi-du-marché

Recensie in Focus Knack:
‘Een aandoenlijk, authentiek, knap vertolkt en levensecht portret van een Jean met de pet.’

http://focus.knack.be/entertainment/film/film-van-de-week/la-loi-du-marche-hoe-het-grote-systeem-weegt-op-de-kleine-man/article-normal-577153.html

Recensie op Cobra.be:
‘De vertolking van Lindon is een verstilde krachttoer die heel terecht werd onderscheiden met de prijs voor Beste Acteur op het jongste festival van Cannes.’ (***)

http://cobra.canvas.be/cm/cobra/film/1.2362786

Recensie in Humo:
‘Van Dardennes niveau.’ (***)

http://www.humo.be/filmreviews/337989/la-loi-du-marche