13/2/2007: EL LABERINTO DEL FAUNO

laberintoSpanje,1944: terwijl de burgeroorlog nog woedt, reist de kleine Ofelia met haar zwangere moeder naar het platteland, waar haar sadistische stiefvader op brutale wijze de anti-Franco-troepen bestrijdt.

Ofelia heeft echter zo haar eigen manier om met die situatie om te gaan: zij gebruikt haar ongebreidelde verbeeldingskracht om de boze machten rond haar te bestrijden.
Gewoon een steen in het bos oprapen blijkt voor haar bijvoorbeeld al voldoende om een hele sprookjes achtige plot in werking te zetten…

De Mexicaan Guillermo del Toro had zich al een uitstekende reputatie bij elkaar gefilmd in het fantastische- en horrorgenre, en zet met ‘El Laberinto del Fauno’ de kroon op zijn werk: een visueel verbluffende prachtfilm, volgepropt met verwijzingen naar Jeroen Bosch, Breughel, oude Hammer-horrorfilms en mythologische verhalen, uitstekend vertolkt door Sergi Lopez, Maribel Verdu en Ivana Baquero (als Ofelia).

En we staan niet alleen met die mening: de prent werd onlangs door de Amerikaanse filmcritici verkozen tot de beste film van het jaar.

EL LABIRINTO DEL FAUNO
Regie: Guillermo del Toro
E-MEX 2006, 112 min
dinsdag 13 februari, 20u30