EL BOTON DE NACAR (Patrizio Guzman)

0_el-boton-de-nacar_2De laatste jaren worden meer en meer uitstekende kwaliteitsdocu’s uitgebracht op bioscoopformaat: van natuurdocumentaires (‘De Nieuwe Wildernis’, ‘More Than Honey’…) tot indringende muzikantenportretten (‘Nick Cave: 20.000 Days On Earth’, ‘Amy’…), en van docu’s over de grote wereldpolitiek (‘Citizenfour’) tot kleine no-budgetfilms over ultrapersoonlijke onderwerpen (‘Mamma Irma’).

Het Filmhuis speelt graag op deze bijzondere evolutie in, door u vanaf dit jaar – en als het even kan in samenwerking met Mechelse verenigingen, scholen en organisaties – op maandagavond geregeld één van die kwaliteitsdocumentaires voor te schotelen.

We openen de reeks met ‘El Boton de Nacar’: in deze adembenemend mooie film neemt Patricio Guzman ons mee naar de kustlijn van Chili, waar surrealistische vulkaanlandschappen en gletsjers oprijzen vlak naast Stille Oceaan.

DHartbovenHard_KLEUR2aar, temidden van het alomtegenwoordige water, leven de laatste inheemse volkeren van West-Patagonië.

Guzman laat hen vertellen over hun jeugd, hun taal en hun herinneringen, waarin het water ook een belangrijke rol speelt, want dit was de plek waarin dictator Pinochet tijdens zijn bewind zijn vermoorde tegenstanders in de oceaan liet dumpen – lijken die werden verzwaard met spoorrails, zodat ze niet terug boven zouden komen drijven.
Toen die rails later weer opgevist werden, werd op één van hen een paarlemoeren knoop gevonden: El Boton de Nacar.

‘El Boton de Nacar’ combineert visuele pracht met een sociaalvoelende en ecologische inslag, en combineert het universeel-menselijke met het politieke: de ideale film dus om te vertonen in samenwerking met Hart Boven Hard.

EL BOTON DE NACAR
Regie: Patrizio Guzman
Chili 2015, 82 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 29 FEBRUARI 2016
om 20u30

Een vertoning in samenwerking met Hart Boven Hard.

El Boton de Nacar in de pers:

‘Een genot voor het oog’ (****) (De Volkskrant)
http://www.volkskrant.nl/recensies/natuurdocu-el-boton-de-nacar-is-genot-voor-het-oog~a4224058/

‘Een boeiend, wrang en poëtisch essay.’ (****) (De Morgen)
http://www.demorgen.be/tvmedia/de-zee-graf-en-bron-van-leven-b52576997/

‘Het is alleen aan de allergrootsten gegeven om het kosmische met het persoonlijke te verbinden, en dat is exact waar Patricio Guzmán met zijn wondermooie filmgedicht in is geslaagd.’ (*****) (Filmmagie)
http://www.filmmagie.be/review/el-botón-de-nácar

‘Een beklemmende filmervaring die je niet snel zult vergeten.’ (De Wereld Morgen)
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/12/02/el-boton-de-nacar-aanklacht-tegen-straffeloosheid-chili

 ‘Guzman weet alles intrigerend te condenseren tot een wrang en magnifiek poëtisch essay.’ (****) (Brussels Nieuws)
http://www.brusselnieuws.be/nl/cultuur/film-el-boton-de-nacar