10/5/2005: DER UNTERGANG

Downfall-downfall-der-untergang-19466507-500-357Laat u vooral niks wijsmaken door beunhazen die beweren dat Adolf Hitler in ‘Der Untergang’ als ‘te menselijk’ zou zijn voorgesteld: wie na het bekijken van deze film niet ziet (of niet wil zien) dat de Führer en zijn omgeving uit een bende knettergekke, moordzuchtige psychopaten bestond, moet zich volgens ons dringend zélf eens laten nakijken.

Oliver Hirschbiegel (zie ook: ‘Das Experiment’) begint zijn verhaal op het moment dat de oorlog voor de Duitsers definitief verloren is: Hitler heeft zich met zijn laatste getrouwen in zijn Berlijnse bunker verschanst en gaat op zijn manier zijn ondergang tegemoet, terwijl rond hem de totale waanzin toeslaat.

De ene probeert nog snel wat oude rekeningen te vereffenen, anderen ontkennen de situatie en feesten zichzelf het graf in, een derde blijft blind in de Führer geloven, en Magda Goebbels vermoordt eigenhandig haar zes kinderen en zichzelf.
En Hitler zelf? Die eist vegetarische spagetti.

Met een fantastische Bruno Ganz (als de Führer), en niet minder briljante rollen van Julianne Köhler (Eva Braun), Corinna Harfouch (de ijzingwekkende Magda Goebbels) en Alexandra Maria Lara (als Traudl Junge, Hitlers secretaresse).

DER UNTERGANG
Regie: Oliver Hirschbiegel
D 2004, 152. Min