7/4/2009: CRIMES AND MISDEMEANORS

crimes-and-misdemeanors-1989-2Kort samengevat: De rijke tandarts Judah (Martin Landau) besluit zijn maitresse te laten vermoorden om zo zijn gezin en zijn goede naam te vrijwaren.

Ondertussen maakt de arme documentairemaker Clifford Stern (gespeeld door Woody Allen zelf) puur voor het geld een portret van een compleet leeghoofdige tv-producer.

Wat de twee mannen verbindt is de ontdekking dat ze daar allebei mee lijken weg te komen: de ene met een grove misdaad, de andere met het verraad aan zijn eigen ethiek…

Goed om weten: ‘Crimes & Misdemeanors’ is een briljant verhaal over schuld en boete, waarin Woody Allen tot de harde conclusie lijkt te komen dat er volstrekt geen rechtvaardigheid bestaat in de wereld: misdadigers worden beloond en arrogantelefgozers worden gevierd, terwijl brave maar briljante mensen compleet over het hoofd worden gezien.

En nog iets: Let vooral op het indrukwekkende ensemble dat de bijrollen vertolkt, gaande van (onder andere) Anjelica Huston en Mia Farrow tot Claire Bloom en Alan Alda.
De fotografie is van de grote Sven Nykvist.

CRIMES AND MISDEMEANORS
Regie: Woody Allen
USA 1989, 104 min.
Dinsdag 7 april, 20.30 u. 

OPGELET! Deze voorstelling vindt plaats in het kader van de filosofische filmreeks ‘Denkbeelden’, en wordt voorafgegaan (om 20 u.) door een inleiding van dr. Katrien Schaubroeck (K.U.Leuven)

Een interview met Martin Landau over de film: