COLD WAR (Pawel Pawlikowski)

Cold-War-Poster

Na zijn prachtige ‘Ida’ betonneert de Poolse regisseur Pawel Pawlikowski definitief zijn internationale status met een gloednieuwe film die zo mogelijk nóg mooier en aangrijpender is dan zijn voorganger: ‘Cold War’, een adembenemend liefdesdrama dat geïnspireerd is door (en opgedragen aan) zijn eigen ouders.

Het over vier landen en meer dan vijftien jaar uitwaaierende verhaal begint op het Poolse platteland waar ‘klankentappers’ Wiktor en Irena op zoek zijn naar unieke stemmen die oude volksliedjes kunnen vertolken in hun folklorespektakel..

Op een dag daagt tijdens hun audities Zula op: een adembenemend mooie jonge

zangeres die beweert een Pools dorpsmeisje te zijn – maar die een liedje zingt dat uit een Russische film komt, zo hebben Wiktor en Irena meteen door.
Ondanks haar leugens valt Wiktor meteen als een blok voor zowel de zangeres als het meisje, dat razendsnel uitgroeit tot de absolute ster van het gezelschap.

Wanneer ze een aanbod krijgen om in Oost-Berlijn op te treden, acht Wiktor zijn moment gekomen om samen met Zula de Stalinistische dictatuur te ontvluchten.
Maar deelt de eigenzinnige Zula wel zijn dromen van een grootse muziekcarrière in Parijs?

Ongeveer alles aan ‘Cold War’ klopt: er valt te genieten van de betoverend mooie zwartwit-fotografie (van Lukasz Zal), van een ronduit fantastische soundtrack (waarop Poolse volksmuziek naadloos overgaat in naoorlogse jazz, gecroonde standards en de met de Amerikaanse troepen geïmporteerde rock-‘n-roll), van een scenario dat zowel episch als intiem is en van wat ongetwijfeld de internationale doorbraak wordt van het centrale koppel.
Tomasz Kot (Wiktor) zou al gecast zijn voor de volgende James Bond-film, en Joanna Kulig (Zula) wordt na deze onvergetelijke rol nu al vergeleken met Jeanne Moreau - en niet eens onterecht.

Kortom: prachtfilm!

COLD WAR
Regie: Pawel Pawlikowski
POL-FR 2018, 89 min.

De fotografie van Lukasz Zal is zoals gezegd adembenemend. Ontdek hier de mooiste shots uit de film:

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 20 NOVEMBER 2018 om 18u30
DINSDAG 20 NOVEMBER 2018
om 20u30
DINSDAG 27 NOVEMBER 2018
om 18u30
MAANDAG 3 DECEMBER 2018 
om 18u30

De pers over ‘Cold War':

‘Een pareltje op elk vlak, één van die zeldzame films waarop niets aan te merken valt. Een voldragen meesterwerk, van een unieke regisseur.’ (*****) - De Morgen
https://www.demorgen.be/film/-cold-war-is-een-van-die-zeldzame-films-waarop-niets-aan-te-merken-valt-bae0728d/

‘At the heart of ‘Cold War’ is Joanna Kulig, who here delivers a star-making performance of astonishing range and depth.’ (*****) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2018/sep/02/cold-war-pawel-pawlikowski-review-mark-kermode

image001 (1)

‘You’re unlikely to see a more beautiful film this year’ (*****) – Empire
https://www.empireonline.com/movies/cold-war/review/

”Cold War’ is a glorious throwback – a film made with a verve and lyricism which rekindles memories of the glory days of European New Wave Cinema.’ (****) – The Independent
https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/reviews/cold-war-film-review-cannes-pawel-pawlikowski-joanna-kulig-new-wave-a8346221.html.