MAANDAG 21/10/2019: Classics Restored: JOUR DE FÊTE

Jour_de-fete_9
Vertoning:
MAANDAG 21 OKTOBER om 20u30.

 

Gerestaureerde filmklassiekers herbekeken daar waar ze thuishoren: op het grote witte doek!

 

Een organisatie i.s.m. Cinea.

—-

Hebt u soms ook het gevoel dat u niet meer helemaal mee kunt met al de Whatsappende, zich op elektrische trotinetten voortbewegende en naar Billie Eilish luisterende jongelui rondom u?

Niks nieuws onder de zon, folks, want Jacques Tati maakte in 1949 al een wonderlijke en met heerlijke gags volgestouwde komedie over de niet altijd gesmeerd lopende komst van de modernen tijd naar een klein Frans boerendorpje: hoog tijd om in het Filmhuis zijn ‘Jour de Fête’ te komen (her)ontdekken dus, in piekfijn gerestaureerde versie!

‘Jour de Fête’ draait rond ene François, de slungelige, altijd goedgeluimde postbode van een slaperig Frans plattelandsdorpje. De bewoners leven er een heel jaar toe naar hun

groot dorpsfeest, zo ongeveer het enige wat er in de omgeving te beleven is.

Eén van de attracties op het feest is toevallig een filmvertoning over de Amerikaanse posterijen: volgens de film is dat veruit het snelste, het meest efficiënte en meest moderne postsysteem van de hele wereld.

Maar dat is dan buiten François gerekend, die na het zien van de documentaire

vastbesloten is aan zijn mededorpelingen te bewijzen dat hij – als Franse facteur op zijn simpele vélo – minstens even snel en efficiënt kan werken als zijn Amerikaanse collega’s met hun fancy postvliegtuigen en automatische sorteercentra!

‘Jour de Fête’ is een nog altijd zéér relevante en zéér geestige komedie over de stuntelige menselijke strijd met de moderniteit: de aaneenschakeling van originele Tati-gags en woordenloze visuele grappen geeft de film nog altijd een rotvaart, en het universeel herkenbare slungel-personage van François doet de rest. Héérlijke film!

Weetje: de film is opgenomen in Saint-Sévère-sur-Indre, het dorp waar Tati tijdens de tweede wereldoorlog onderdoken zat. Het was zijn manier om de bewoners te danken en te eren, en dat hebben ze geweten: het plaatsje met (laatste telling) 899 inwoners is zowat een bedevaartsoord geworden voor de vele Tati-fans van over de hele wereld.
Wedden dat  u na het zien van ‘Jour de Fête’ ook zin krijgt om er naartoe te trekken?

JOUR DE FETE
Regie: Jacques Tati
F 1949, 80 min.

Vertoning:
MAANDAG 21 OKTOBER om 20u30.


In de pers:

”Jour de Fête’ blijft een feest voor jong en oud. Allons-y, nostalgietrippers!’ (****)  – Knack Focus
https://focus.knack.be/entertainment/film/film-van-de-week/recensie-jour-de-fete-digitaal-opgeboend/article-review-212363.html

”Jour de Fête’ is een bijwijlen een geniale aanzet voor latere satires, en bevat al de eerste sporen van Tati’s karakteristieke stijlkenmerken. Allen daarheen dus!’ (****) – Filmmagie
https://www.filmmagie.be/review/jour-de-fête

‘Slapstick poetry and a masterclass in silent pantomime’ (****) – Empire
https://www.empireonline.com/movies/reviews/jour-de-fete-review/

”Jour de Fête’ marks a spectacularly well fashioned introduction to Tati’s old-fashioned and playful sense of humour.’ (****) – Cinevue
https://cine-vue.com/2012/10/dvd-review-jour-de-fete-mon-oncle.html

‘Still one of the finest French films ever.’ – Peek-a-Boo Magazine
http://www.peek-a-boo-magazine.be/en/reviews/jacques-tati-jour-de-fete/

Interview van De Volkskrant met de dochter van Tati:
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/zo-was-jour-de-fete-bedoeld~b7cc2a86/