BIKES VS CARS (Fredrik Gertten)

f54907

Iedereen beseft allang dat we iets aan de klimaatverandering moeten doen, maar dat besef alléén blijkt in de praktijk toch niet voldoende om tot een echte verandering te komen: zo worden er tegenwoordig bijvoorbeeld meer auto’s dan ooit verkocht.

Er rijden er ondertussen al meer dan een miljard rond, en tegen 2020 zitten we waarschijnlijk zelfs over de twéé miljard auto’s – en dat terwijl fietsen al een groot deel van het klimaatprobleem op een simpele wijze zou kunnen oplossen…

In zijn ‘Bikes vs. Cars’ gaat de Zweedse regisseur Fredrik Gertten overal ter wereld kijken hoe fietsers die situatie proberen te veranderen.

Van de inspirerende fietsster Aline Cavalcante in Sao Paulo (een stad waar om de vier dagen een fietser doodgereden wordt…) tot de Urban Repair Squad in Toronto, een groepering die ‘s nachts stiekem weer de fietspaden gaat schilderen die de fietshatende burgemeester Rob Ford er liet weghalen (!) omdat er volgens hem een “oorlog tegen de auto” gevoerd werd: ‘Bikes vs Cars’ toont de strijd die de fietsers nog altijd moeten voeren tegen de heerschappij van Koning Auto (en tegen de machtige lobby die die heerschappij in stand houdt), én biedt ideeën om in onze steden de auto niet langer centraal te laten staan.

BIKES VS. CARS
Regie: Fredrik Gertten
Zweden 2015, 90 min.

unnamedDeze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 31 OKTOBER 2016
om 20u30

Een Green Screen-vertoning i.s.m. de Fietsersbond Mechelen.

Fietsparking vlak voor de ingang (en gratis)!

De pers over ‘Bikes vs Cars':
‘Breezy, intelligent, diffuse but uncluttered’
- The New York Times
http://www.nytimes.com/2015/12/04/movies/review-bikes-vs-cars-explores-the-debate-in-cyclist-friendly-cities.html?_r=0

‘A compelling case against the powerful automotive, oil and construction lobbies. Florencia Di Concilio’s lush orchestral score is icing on the cake.’ – The L.A. Times
http://www.latimes.com/entertainment/movies/la-et-mn-bikes-vs-cars-movie-review-20151204-story.html

‘This documentary is confronting as you would expect’ – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2015/may/03/bikes-vs-cars-film-war-cyclists-drivers-fredrik-gertten-interview