BIENVENUE CHEZ LES CH’TIS (Dany Boon)

bienvenue-chez-les-chtisJulie – een dame uit de betere middenklasse – heeft een aangenaam leven in de Provence, maar toch voelt ze zich depressief.

Om haar op te beuren probeert haar echtgenoot Philippe op slinkse wijze een overplaatsing naar de zonovergoten Riviera te versieren, maar helaas valt dat idee helemaal in duigen wanneer zijn plannetje vroegtijdig uitlekt bij de bedrijfsleiding.

Erger nog: als straf wordt hij naar een onooglijke negorij in het kille, lelijke en rauwe Noorden van Frankrijk overgeplaatst, waar iedereen werkloos is, waar het altijd regent en waar ze goedkope pils zuipen. Het Charleroi van Frankrijk, zeg maar.
De streek ook waar tot overmaat van ramp iedereen ch’ti spreekt, een taaltje dat volgens de ‘echte’ Fransen evenveel met Frans vandoen heeft als Hongaars, Pools of Fins.

‘Bienvenue chez les Ch’tis’ maakt op uiterst amusante wijze komaf met de wijdverbreide vooroordelen die in Frankrijk tegenover de Noorderlingen heersen.
Dany Boon (die zelf in het Noorden van Frankrijk opgegroeid is, en die tot zijn twaalfde alleen maar Ch’ti  – het plaatselijke dialect – sprak) beperkte zich niet alleen tot het schrijven en regisseren van de film, maar speelt ook nog eens één van de enorm geestige hoofdrollen.

‘Bienvenue chez les Ch’tis’ is een komedie die voor de verandering ook eens echt grappig is, en een populaire film die het publiek niet voor domoren houdt: hoeft het te verbazen dat dit uitgroeide tot dé verrassingshit van het jaar in Frankrijk?

BIENVENUE CHEZ LES CH’TIS
Regie: Dany Boon
F 2008, 104 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 27 JANUARI 2009 
om 20u30