A WHITE, WHITE DAY (Hlynur Palmason)

A_White_White_DayKijkwijzer:

Kijkwijzer_12_Taal_Geweld

 

 

 

—-

Wanneer zijn echtgenote bij een auto-ongeluk om het leven komt, blijft de net gepensioneerde agent Ingimundur (werkelijk fan-tas-ties vertolkt door Ingvar Sigurdsson) totaal verweesd en verdwaasd achter.

Het leven als weduwnaar zet hem aan tot gepieker over vanalles en nog wat: babysit spelen voor zijn kleindochter, klusjes opknappen in het huis en bij de ex-collega’s op kantoor gaan rondhangen volstaan niet om zijn zinnen écht te verzetten, en dat betert er niet op wanneer hij tussen de spulletjes van zijn overleden echtgenote sporen van een

buitenechtelijke relatie denkt te ontdekken.

Die gedachte alleen al is voor Ingimundur gekmakend: heeft hij zijn hele leven gehouden van (en gewerkt voor) iemand die hem de hele tijd botweg bedrogen heeft?

Zijn duistere gedachten en zijn steeds obsessiever wordende gedrag – hij moet en zal met alle mogelijke middelen de minnaar vinden – zorgen er dan weer voor dat iedereen in zijn omgeving hem steeds meer begint te mijden. Waardoor hij uiteraard alleen maar in die duistere gedachten over de kilheid en onbetrouwbaarheid van zijn medemensen bevestigd wordt, en er zich een angstwekkende vicieuze cirkel begint uit te tekenen….

‘A White, White Day’ is een succulente, volstrekt unieke film: dit is zowel een doorvoeld familiedrama als een bijzonder stevige wraakthriller (de steeds verder gaande waanzin en obsessies van het hoofdpersonage houden u anderhalf lang aan uw stoel gekluisterd), en bovendien gooit regisseur Hlynur Palmason er ook nog een portie droogkomische humor en zelfs slapstick (de heerlijk onnozele gevechtsscène in het politiekantoor is nu al een klassieker!) bovenop, zonder dat die mix ook maar één seconde geforceerd aanvoelt.

Naast hoofdrolspeler Ingvar Sigurdsson is ook Ída Mekkín Hlynsdóttir ronduit geweldig als de kleindochter die opa’s alsmaar akeliger wordende verhaaltjes-voor-het-slapengaan moet ondergaan.
En dan zwijgen we nog over de door de film spokende soundtrack van Edmund Finnis en de prachtige (gepast kille) fotografie van Maria von Hausswolff.

In twee woorden samengevat: absolute aanrader!

A WHITE, WHITE DAY
Regie: Hlynur Palmason
IS 2019, 109 min.

Deze film werd vertoond in Filmhuis Mechelen op:
DINSDAG 15 SEPTEMBER 2020 om 18u30
DINSDAG 22 SEPTEMBER 2020 om 20u30
MAANDAG 5 OKTOBER 2020 om 18u30

In de pers:
A White, White Day’ neemt een diepe duik neemt in het irrationele van de mens, zonder zelf ook maar een moment zijn evenwicht te verliezen. Dat is wat deze van rouwdrama in wraakthriller veranderende film zo krachtig maakt’ (****) – De Volkskrant
https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/ijslands-drama-a-white-white-day-neemt-diepe-duik-in-het-irrationele~b7169bdc/

‘Een prachtige, mysterieuze, fascinerende IJslandse plattelandsthriller’ (****) – Trouw
https://www.trouw.nl/cultuur-media/ijslandse-weduwnaar-verliest-zichzelf-in-a-white-white-day-in-liefdestwijfels~b662a74b/

‘Opnieuw een parel aan de IJslandse kroon’ – Filmmagie
https://www.filmmagie.be/nieuws/cannes-2019-groenogig-monster-wit-landschap

‘From sharp straight cuts to uncomfortably long awkward moments, a perfectly controlled sense of place permeates every frame’ – Screen Daily
https://www.screendaily.com/reviews/a-white-white-day-cannes-review/5139181.article