Dinsdag 22/1/2018: LUMIERE! L’AVENTURE COMMENCE

lumiereDINSDAG 23/1 om 18u30


De cinema, hoe is die ook alweer begonnen?

Wie het antwoord op die vraag wil kennen, moet naar het ronduit geweldige ‘Lumière! L’aventure commence’ van Thierry Frémaux.

Frémaux is in het dagelijkse leven directeur van het Festival van Cannes, maar heeft ondertussen ook deze compilatie van de filmpjes van de gebroeders Lumière samengesteld.
En eigenlijk zou Frémaux nu zichzelf daarvoor met een Gouden Palm moeten bekronen, want het resultaat is boeiend, grappig én ronduit prachtig.

Het concept is nochtans simpel: uit de bijna 1500 filmpjes die Auguste en Louis Lumière vanaf 1895 met hun pas uitgevonden cinematograaf maakten, heeft Frémaux er 108 gekozen en na elkaar gezet, en vervolgens van vakkundige commentaar voorzien.

Deze heerlijke filmpjes van 50 seconden (destijds de maximale lengte van een filmrol) bieden niet alleen een uniek beeld van het perfecte cinema-oog van de gebroeders Lumière, maar laten ook het dagelijkse bestaan op wonderlijke wijze weer tot leven komen.

En het leuke is: u kan zelf komen ontdekken dat er filmisch eigenlijk niks nieuws onder de zon is, want zo ongeveer élk denkbaar filmgenre bleek al van bij het begin te bestaan. Zo ziet u niet alleen korte komedies, thrillers en docu’s, maar evengoed home movies, drama’s of een dansclip.
Ons hoeft u overigens niet te geloven als we zeggen dat u deze film onder geen beding mag missen: Martin Scorsese vond dit de film van het jaar, en gelijk heeft hij.

F 2017, 90 min.

Dinsdag 23 januari, 18u30

‘Lumière!’ in de pers:

‘Le film le plus drôle, le plus émouvant, le plus merveilleux de l’année.’ (****) - La Libre Belgique
http://www.lalibre.be/culture/cinema/lumiere-l-aventure-commence-film-le-plus-drole-le-plus-emouvant-le-plus-merveilleux-de-l-annee-59ee07dbcd70ccab36ac9f70

‘Anyone interested in the history of cinema and the power of the filmed image should watch ‘Lumiere!’ It’s an altogether engrossing crash course in the birth of movies.’ - The Hollywood Reporter
https://www.hollywoodreporter.com/review/lumiere-review-968833

‘Ces films sont splendides. A ne pas manquer!’
– Le Monde