DINSDAG 11/2/2020: JOKER

Joker_00_
Vertoningen:
DINSDAG 11 FEBRUARI om 18u30.
DINSDAG 11 FEBRUARI om 20u35.

 

Kijkwijzer:
Kijkwijzer_16_Geweld_Taal

 

 

 

——

Yep, ‘t is weer Oscartijd, en dan laten wij het Filmhuispubliek exclusief altijd al op voorhand weten wie er gaat winnen.
Dit jaar voorspellen we bijvoorbeeld dat de Oscar voor de Beste Acteur naar Joaquin Phoenix zal gaan, om de nogal voor de hand liggende reden dat hij zich met zijn rol in ‘Joker’ gewoon de beste acteur van het afgelopen jaar toonde.

Phoenix speelt Arthur Fleck, een gesjeesde stand-upcomedian die een luizig appartement deelt met zijn zwaar zieke moeder. Om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen loopt hij in een clownsoutfit met reclameborden rond – de ultieme job voor losers. En zijn gevoel voor eigenwaarde stijgt er niet op wanneer hij constant vernederd en belaagd wordt door

jongerenbendes en machohufers die in de gure, door de politiek opgegeven buurt de straat beheersen. Tot hij een keer zelf gewelddadig reageert op zijn belagers, en hij ontdekt welke machtige kick hem dat geeft…

Todd Phillips zorgde met ‘Joker’ voor een absolute primeur door godbetert met een superhelden-spinoff de Gouden Leeuw op het chique Festival van Venetië te winnen. Want wie had nu ooit gedacht dat je met een film over de aartsvijand van Batman godbetert op een highbrow erelijst tussen Tarkovski, Visconti, Bunuel, Kurosawa, Kieslowski en Jean-Luc Godard terecht zou kunnen komen?

Niet dat die bekroning niet verdiend was: ‘Joker’ is een complexe, gelaagde en uiterst ongemakkelijke film, net zoals de twee meesterwerken van Martin Scorsese waar hij onmiskenbaar naar gemodelleerd is: ‘King of Comedy’ (de gerateerde komiek) en ‘Taxi Driver’ (de vernederde loser aan de onderkant van de maatschappij die het recht in eigen handen neemt) – om de link helemaal duidelijk te maken, castte Phillips ook nog eens de hoofdrolspeler van beide films (Robert de Niro, dus) naast Phoenix.

Maar zelfs de Niro’s acteerwerk staat hier in de schaduw van dat van Joaquin Phoenix, die een nu al klassiek filmpersonage neerzet: tegelijk tragisch, intens en huiveringwekkend.

JOKER
Regie: Todd Phillips
USA 2019, 121 min.

Vertoningen:
DINSDAG 11 FEBRUARI om 18u30.
DINSDAG 11 FEBRUARI om 20u30.