MAANDAG 6/5/2019: ANOTHER DAY OF LIFE

another_day1
Vertoning:
MAANDAG 6 MEI om 20u50.

Een vertoning in het kader van het Afrika Filmfestival!

—-
Najaar 1975: in Angola woedt in alle hevigheid een uiterst bloedige burgeroorlog tussen de socialistische MPLA (gesteund door Cuba en de Sovjetunie) en de FNLA-UNITA (gesteund door de Amerikanen en Zuid-Afrika).

De Poolse oorlogsjournalist Ryszard Kapuscinski is de enige buitenlander die erin slaagt verslag uit te brengen vanuit die Angolese oorlogschaos. Maar de Angolese strijd is niet zomaar een burgeroorlog tussen

AFF_2019_afrikafilmfestival 2

Angolezen: het is één van de slagvelden van de Koude Oorlog tussen het westen en de communisten.

Wanneer Kapuscinski informatie in handen krijgt die de
toekomst van Angola (en zelfs de loop van de Koude Oorlog) kan veranderen, komt hij voor een quasi onoplosbaar moreel dilemma te staan: moet hij voor zijn journalistieke integriteit kiezen en de wereld informeren, of moet hij in de eerste plaats mens zijn en nog meer bloedvergieten zien te voorkomen (maar informatie achterhouden)?

‘Another Day of Life’ is een verbluffende (en technisch indrukwekkende) mengeling van animatiefilm en documentaire archiefbeelden, die Kapuscinski’s drie maanden durende helletocht doorheen het verscheurde en door oorlog verteerde Angola volgt.

De razend knappe animatie past perfect bij Kapuscinski’s bijna surrealistische koortsdromen over de oorlogsgruwel, en wordt naadloos verweven met dan weer zeer realistische archiefbeelden en pakkende getuigenissen van de overlevers (onder andere van generaal Farrusco, de ‘Ché Guevarra van Angola’).

Bekroond als Beste Animatiefilm op de European Film Awards.

ANOTHER DAY OF LIFE
Regie: Raúl de la Fuente & Damian Nenow
PL-E-D-B 2018, 85 min.

Vertoning:
MAANDAG 6 MEI om 20u50.
Een vertoning in het kader van het Afrika Filmfestival!

In de pers:
‘A punchy, spectacular hybrid, and a visually striking piece of rare immediacy and power.’ – The Hollywood Reporter
https://www.hollywoodreporter.com/review/day-life-review-1109702

‘Horror and poetry: Kapuściński is long acknowledged as one of the greatest journalists of the 20th century.’ – The Guardian
https://www.theguardian.com/world/2018/oct/02/reporters-angola-memoir-made-into-animated-film-another-day-of-life

‘I had a long conversation with Kapuscinski wife, and she said the most satisfying thing for us: ‘You’ve managed to catch the way of thinking of Ryszard.” – een interview met de makers in Variety.
https://variety.com/2018/film/festivals/cannes-film-festival-2018-another-day-of-life-1202808677/