18/12/2001: TOGETHER

6a00d8341ca28753ef00e54f32b4f28833-640wiNa ‘Fucking Amal’ de al even fucking jaren zeventig als basismateriaal voor een nieuwe tragikomedie gebruiken: twee briljante ideeën op rij van de Zweede regisseur Lukas Moodysson.

Zijn jongste, ‘Together’, speelt zich af in een linkse wooncommune in Stockholm, waar de charismatische Goran zowat als leider van de boel fungeert.

De andere bewoners hebben zo allemaal hun totaal eigen redenen om ook in de commune te wonen: Elisabeth, bijvoorbeeld, is een huisvrouw die van haar manweggelopen is, terwijl Erik dan weer een echte communist is. En er is Lasse, een cynische student. Het is het soort menselijke combinaties dat uiteraard tot chaos moét leiden, én tot dwaze, urenlange ideologische discussies. Maar ook tot vriendschap en een gezamenlijke, idealistische zoektocht naar Het Geluk.

Moodysson schetst in ‘Together’ een bitterzoet beeld van de tijdsgeest ergens halverwege de seventies, en ondertussen mag er flink wat gelachen worden. Meer moet dat voor ons niet zijn. En voor u?

TOGETHER (Tillsammans)
Regie: Lukas Moodysson
S-DK 2000, 106 min.