23/4/2002: REQUIEM FOR A DREAM

requiem-for-a-dream-posterOp algemeen verzoek een Filmhuis-rerun : ten tweede male dit seizoen vertonen wij Requiem for a Dream, Darren Aronofsky’s geweldige verfilming van Hubert Selby’s controversiële drugsroman. En dan nog wel op één avond met Pi, dat andere meesterwerk dat Aronofsky eerder al afleverde.

De Joodse weduwe Sarah Goldfarb (rol van Ellen Burstyn) droomt er al lang van eens uitgenodigd te worden in haar favoriete tv-show. Als die droom eindelijk lijkt uit te komen, start Sarah met een drastische vermageringskuur om zich toch maar in haar lievelingsjurk te kunnen wurmen. Haar wondermiddel : amfetamines.

Tegelijk experimenteren haar zoon Harry, zijn vriendinnetje Marion en hun buddy Tyrone volop met alle mogelijke soorten andere drugs…

Niet bepaald uw typische zaterdagavond feelgood-movie, dus, maar wél verdomd straf spul. Met zijn brutale tempowisselingen, split screens en de bezwerend muziek van het Kronos Quartet slaagt Aronofsky er immers in de aftakeling van een junk zeer pakkend en beangstigend te vatten.

Met Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly, Marlon Wayans en Keith David.

REQUIEM FOR A DREAM
Regie: Darren Aronofsky
USA 2000, 102 min.