5/10/2010: AGORA

Rachel-Weisz-in-Agora-e1277859598859In Agora neemt de Spaanse regisseur Alejandro Amenabar ons mee naar het Alexandrië van de 4de eeuw na Christus.

In de wereldberoemde plaatselijke bibliotheek verdedigt de atheïstische filosofe en wetenschapster Hypatia er vurig het recht op onderwijs en vrijheid van denken.

Daarmee gaat ze regelrecht in tegen de stroom van allerlei religieus fanatisme die op dat moment het hele Romeinse rijk overspoelt.

Helaas blijkt de georchestreerde waanzin het te halen: Hypatia wordt om het leven gebracht, en de bibliotheek (waar zowat de hele filosofie en wetenschap uit de oudheid bewaard wordt) vernietigd. Een drama waarmee de klok in één klap eeuwen terug wordt gedraaid…

Filmhuisfavoriet Alejandro Amenabar mocht met Agora de duurste Spaanse
filmproductie aller tijden maken, en heeft zich met veel verve van zijn taak gekweten: de ondergang van Alexandrië door een combinatie van populisme en religieus fanatisme blijkt een fascinerend spiegelbeeld te bieden voor de tijden waarin wij leven.

De hoofdrollen in deze subtiele en fascinerende historische prent worden gespeeld door Rachel Weisz (uitstekend als Hypatia), Max Minghella en Michael Lonsdale.

AGORA
Regie: Alejandro Amenabar

Spanje – Verenigde Staten 2010, 129 min.