Dinsdag 2/10/2018: EN GUERRE

enguerreVertoningen:
DINSDAG 2 OKTOBER om 18u30.
DINSDAG 2 OKTOBER om 20u30.

Een organisatie i.s.m. het
Sociaal Centrum.

 

—-

Ondanks een recordwinst, zware inleveringen van het personeel en allerlei beloftes besluit de top van Perrin Industries de oude Franse vestiging van hun auto-onderdelenfabriek in Agen toch te sluiten.
Reden: te weinig rendabel voor de aandeelhouders.

Daardoor dreigen van de ene op de andere dag 1.100 werknemers hun baan te

verliezen, in een streek waar de kans op ander werk klein is. Maar onder aanvoering van hun strijdvaardige vakbondsdélégué Laurent Amédéo komt het personeel – nadat het bekomen is van de eerste schok – in actie.

De fabriek wordt lamgelegd, de pers wordt erbij gehaald, politici worden ter hulp geroepen en met een spectaculaire mediatieke actie wordt in Parijs een onderhoud met de CEO geëist.

De stormram-tactiek van Amédéo lijkt te gaan werken, want door de media-aandacht begint zelfs het Elysée zich met de zaak te bemoeien.

Alleen: meer dan vage beloftes krijgen ze ook nu niet, en ondertussen begint de bedrijfstop zowel de arbeiders als de bedienden uit elkaar te spelen met aanlokkelijk lijkende oprotpremies, te nemen of te laten.
En hun tactiek werkt, tot grote frustratie van Amédéo: de enen vinden vechten tegen de top zinloos en willen het geld aanvaarden, anderen twijfelen, een deel wil blijven strijden voor hun jobs, hun inkomen en hun waardigheid.

Bovendien zorgt de arrogante houding van de bedrijfstop ervoor dat sommigen tot hardere tegenacties overgaan, geweld dat het personeel nog méér dreigt te verdelen, en waardoor ze opeens op een heel andere manier in de media komen…

‘En Guerre’ ziet eruit als een bijzonder levensechte documentaire, maar vergis u niet: dit is wel degelijk een speelfilm, zij het dat regisseur Stéphane Brizé (‘La Loi du Marché’) maar één professionele acteur inhuurde: een fantastische Vincent Lindon als de niet aflatende vakbondsdélégué.
De rest van de cast bestaat uit arbeiders van de Métal Aquitaine-fabriek in Fumel, die – o ironie – in het echt zelf met sluiting bedreigd wordt.

Het resultaat is adrenalinstoot van een film, vol scènes die zeer lang blijven nazinderen.

EN GUERRE
Regie: Stéphane Brizé
F 2018, 105 min.
DINSDAG 2 OKTOBER, 20u30

Een vertoning i.s.m. het Sociaal Centrum

De pers over ‘En Guerre’:

‘Kolkende vergaderrumtes en wanhopige stakersposten. Na ‘En Guerre’ ga je met geheven vuist de zaal uit.’ (****) – Humo
https://www.humo.be/filmreviews/390519/en-guerre

‘Ten zeerste aanbevolen’ – Klara
https://klara.be/en-guerre-op-de-barricades-de-filmzaal

‘‘En Guerre’ komt aan als een stomp in de maag’ (***) – De Morgen
https://www.demorgen.be/film/-en-guerre-ten-oorlog-met-de-vakbond-bf493c27/

‘Het samenspel tussen acteur Vincent Lindon en de talrijke figuranten is één van de vele sterke troeven van deze sociale kroniek.’ – Filmmagie
https://www.filmmagie.be/review/en-guerre

‘Gripping. Featuring Vincent Lindon in a potent lead performance.’
– The Hollywood Reporter
https://www.hollywoodreporter.com/review/at-war-en-guerre-review-1107075

‘In union leader and factory worker Laurent Amédéo, Lindon adds another rivetingly real characterization to his muscular everyman repertoire.’ – Variety
http://variety.com/2018/film/reviews/at-war-review-1202808151/