1984-1991: de zwerftocht

Na de sluiting van het Atelier in 1983 begint het Filmhuis noodgedwongen aan een heuse zwerftocht langs allerlei zalen en zaaltjes in het Mechelse.
Zo projecteerden we o.a. in de Milsenstraat, in het TSG op de Korenmarkt en in jh Tsentroem en de kleine zaal van het MMT in de Oude Brusselsestraat (het huidige Moonbeat).

Een groot publiek opbouwen is op die manier uiteraard moeilijk, maar toch slaagt het Filmhuis erin de vinger aan de filmpols te houden, en geregeld interessante mini-festivals op te zetten, meestal in samenwerking met andere onafhankelijke filmvertoners in het land.

(op de foto hieronder: in 1984 vertoonden we in de TSG op de Korenmarkt. Hier een programma rond Luis Bunuel uit die periode) 


(op de foto hieronder: in 1986 organiseerden we ‘Mysterious Marvels of Méliès’, een programma waarbij saxofonist André Goudbeek de stomme films van Georges Méliès live van een soundtrack voorzag)

(op de foto hieronder: in maart 1988 vertoonden we in het zaaltje in de Milsenstraat een serie films van Rainer Werner Fassbinder)

(op de foto hieronder: in 1989 vertoonden we diverse muziekfilms op de Vismarkt. Op het programma stond o.a. een voorstelling van ‘Stop Making Sense’, de magistrale concertfilm van Talking Heads)

(op de foto hieronder: in augustus 1991 zetten we bij de Predikherenkerk een openluchtbioscoop op. Op het programma: ‘Do The Right Thing’ van Spike Lee)


In 1990 lijken we eindelijk een vaste stek gevonden te hebben in de kleine zaal van het MMT in de Oude Brusselsestraat, maar in 1992 trekken we ook daar weg, naar een zaal met (eindelijk!) échte cinematraditie: TheaterTeater (het huidige kc nOna).
In die mooie zaal in de Begijnenstraat zullen we nog ruim 16 jaar lang de bioscooptraditie van het roemruchte ‘vuil cinemake’ Ciné Studio voortzetten.

Over die periode leest u alles HIER!
Voor een algemeen overzicht van de Filmhuisgeschiedenis: klik HIER!