2009-2014: Filmhuis @ Cultuurcentrum

Sinds 1 januari 2009 heeft het Filmhuis zijn vaste stek gevonden in Cultuurcentrum Mechelen, en de Mechelse filmliefhebbers weten onze programmatie daar duidelijk te smaken: in 2007 trok het Filmhuis dik 2.000 toeschouwers, in 2012 was dat aantal bijna verdrievoudigd tot net geen 6.000 toeschouwers en in 2014 overschreden we voor het eerst de kaap van de 7.000 toeschouwers.

Bovendien is dat publiek erg nauw betrokken bij de werking van het Filmhuis: toen we in 2012 enkele tienduizenden euro nodig hadden voor de broodnodige aankoop van een digitale projector, werd de 100 X 100-actie opgezet. Via dit crowdfundingproject zamelden we op één maand tijd 10.000 euro in bij ons publiek, samen met een renteloze lening van Socrowd voldoende om de financiering rond te krijgen. Zonder subsidie!

(op de foto hieronder: een artikel uit het Mechelse jeugdmagazine GROMM over onze 100 X 100-actie – klik op de foto voor een grotere versie)


(op de foto hieronder: een blik in de projectiecabine van het Filmhuis anno 2012, nog mét onze goede oude 35mm-projector in actie. Die krijgt weldra dus het gezelschap van een digitaal exemplaar – foto GVA)

Het succes van het Filmhuis werd in 2012 nog eens extra onderstreept door de nominatie voor de Mechelsen Iemer, de tweejaarlijkse prijs van de stedelijke Cultuurraad.

(op de foto hieronder: het programma van de Mechelsen Iemer)

Minder prettig nieuws kwam er op nieuwjaar 2012: die dag overleed de Filmhuispionier en regisseur Arnold “Nolle” Chuffart. Nolle won in 1979 met zijn kortfilm ‘Flit-Flit’ het Gouden Ei op het festival van Delft, en zou in datzelfde Delft Werner Herzog helpen bij het draaien van ‘Nosferatu’.

(op de foto: Nolle en zijn makker Bokke, na hun overwinning op het Festival van Delft. Toffe peë pa!)

(op de foto hieronder: Nolle (rechts) met Werner Herzog (tweede van rechts) backstage op de Parijse première van ‘Nosferatu’. Verder op de foto Aad In ‘t Veld en Ferdi X van Filmhuis Delft)

Op 28 februari 2012 organiseerde het Filmhuis een tribute voor de Nolle, met de vertoning van deze twee films, en een muzikale ode door André Goudbeek.

(op de foto: de Nolle op de Filmhuisaffiche)

Te gast in het Filmhuis
Net zoals in kc nOna mochten we ook in het Cultuurcentrum geregeld regisseurs, acteurs en muzikanten ontvangen om in het Filmhuis hun werk te presenteren of in te leiden:

-Hans Van Nuffel (regisseur van ‘Adem’)

-Jazzmusicus André Goudbeek, met een live geïmproviseerde soundtrack bij ‘Flit-Flit’ van Arnold Chuffart.

-Peter Brosens (co-regisseur ‘Altiplano’)

-Valentijn Dhaenens (acteur in ‘De Helaasheid der Dingen’)

-Lynn Herschmann Leeson (regisseur ‘! Women Art Revolution’)

-Emile Degelin (regisseur van de speelfilm ‘Palaver’)

-Dave Markey (regisseur ‘1991: The Year Punk Broke’, via live-verbinding met LA)

-Lee Ranaldo (Sonic Youth) en Leah Singer (n.a.v. het Rockville-festival)

(op de foto hieronder: Sonic Youth-gitarist Lee Ranaldo koos speciaal voor het Rockville-festival zijn favoriete films. In Humo lichtte hij zijn keuze toe – klik op de foto voor een grotere versie)

-Guido Van Meir (scenarist ‘Groenten Uit Balen’)

-Thierry Michel (regisseur ‘L’Affaire Chebeya’)

-Shamisa DebroeyLars KeuleersVlad Solovov (Mechelse kortfilmregisseurs)

-Jan Weynants (regisseur ‘De Brassers)

-Jan Beddegenoodts en Niel Iwens (regisseur en camerman van ‘Thank God It’s Friday’)

-Gilbert ‘Gibbe’ Govaert en Gerry Franken (dj’s en grondleggers van de ‘popcorn sound’, die zowel in ‘The Sound of Belgium’ als in ‘Belgian Popcorn’ een belangrijke rol speelden)

-Johan Hoogewijs, muzikant/filmcomponist, n.a.v. zijn soundtrack bij ‘Heute Bin Ich Blond’.

-De groep We Stood Like Kings, die live een soundtrack bij de klassieker ‘Berlin, die Sinfonie der Grosstadt’ van Walter Ruttman kwamen spelen.

-De Mechelse documentairemakers Sam Ostyn, Olivier Smets, Stijn De Meyer, Christophe Légère en Pelle Craen, die hun ‘Truth or Consequences’-project bij ons kwamen presenteren.

-Zool., die een live-soundtrack verzorgde bij ‘The General’ van Buster Keaton, en die zijn ‘Ballroom Blitz’ bij ons kwam spelen.

-Jan De Smet (De Nieuwe Snaar) en acteur Matteo Simoni, n.a.v. de Rocco Granata-biopic ‘Marina’


In première in het Filmhuis
Het Filmhuis had geregeld de eer de Belgische of zelfs wereldpremière van een (kort)film te mogen organiseren. Een overzicht van onze premières in het Cultuurcentrum:

‘En waar de sterre bleef stille staan’ (Gust Van den Berghe)

‘!Women Art Revolution’ (documentaire van Lynn Herschmann-Leeson)

(op de foto hieronder: de Filmhuisaffiche van oktober 2012, met daarop de aankondiging van de Belgische première van ‘!Women Art Revolution’) 

‘1991: The Year Punk Broke’ (muziekdocumentaire van Dave Markey)

‘Sound It Out’ (een muziekdocumentaire van Jeanie Finlay)

(op de foto hieronder: ‘1991: The Year Punk Broke’ en ‘Sound It Out’ gingen allebei in Belgische première op het Rockville-festival van het Filmhuis) 


De Filmhuis-slotvoorstellingen
De slotvoorstellingen van het Filmhuisseizoen waren in de loop der jaren uitgegroeid tot echte klassiekers voor de Mechelse filmliefhebbers, en dus zetten wij die traditie met plezier verder in het Cultuurcentrum: naast een film zorgen de Filmhuisvrijwilligers die avond altijd voor een feestprogramma vol muziek en animatie, telkens goed voor een propvolle zaal.

Een overzicht van onze Slotvoorstellingen in het Cultuurcentrum:

2009: ‘The Band’s Visit’ van Eran Korilin, met een optreden van de Taliband.

2010: ‘Crazy Heart’ van Scott Cooper, met een countryfestival en een optreden van Sjarel van den Bergh.

2011: ‘Benda Bilili’ van Florent de la Tullaye, met een optreden van de Congolese groep Bhelly.

(op de foto hieronder: onze laatste affiche van het seizoen 2011-2012, met ‘Le Havre’ als slotfilm) 

2012: ‘Le Havre’ van Aki Kaurismaki, met een literair optreden van Elvis Peeters en een muzikaal optreden van Aroma di Amore.

2013: ‘Populaire’ van Régis Roinsard, met een Mad Men-fiftiesfeest.

2014: ‘Marina’ van Stijn Coninx, ingeleid door hoofdrolspeler Matteo Simoni en muzikant Jan De Smet (De Nieuwe Snaar), en met een Italiaanse Filmhuis-singalong en dito feest.

marina2014

Voor een algemeen overzicht van de Filmhuisgeschiedenis, klik HIER!