1992-2008: Filmhuis @ kc nOna

1992-2008: Theater Teater / kc nOna
In 1992 vindt het Filmhuis onderdak in Theater Teater (later omgedoopt tot kc nOna) in de Begijnenstraat, waar we de filmtraditie van Ciné Studio – het roemruchte “vuil cinemake” – verderzetten.
We projecteren er ruim zestien jaar lang elke dinsdagavond kwaliteitsfilms: langzaam maar zeker groeien de Filmhuisdinsdagen dan ook uit tot een begrip én vaste afspraak voor steeds meer Mechelse filmliefhebbers – tegen 2008 lokt het Filmhuis enkele duizenden bezoekers per seizoen.

 

Maar niet alleen het publiek ontdekt de weg naar het Filmhuis: ook regisseurs, muzikanten en andere filmprofessionals komen graag hun films inleiden of begeleiden in de gezellig gerestaureerde oude filmzaal.

Zo zakken o.a. Robbe De Hert, Lieven Debrauwer, filmcomponist Fréderic Devreese en muzikant Jan De Smet naar de Begijnenstraat af.

Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de uitvinding van film in 1995 geeft het Filmhuis aan de Mechelse jazzmuzikant André Goudbeek de opdracht een soundtrack te componeren bij ‘Nanook of the North’, een stille film uit 1922 van Robert Flaherty.
Het resultaat is niet alleen een prachtige première-avond in mei 1995, maar ook een al even prachtige cd én een uitgebreide tournee door België, Nederland en Frankrijk, met nog een tweede uitverkochte passage in het Filmhuis.
 

(op de foto hieronder: ‘Nanook’ werd een groot succes. De film en André Goudbeek en zijn Nanook Quartet gingen op tournee in België, Nederland en Frankrijk, en brachten een prachtige cd van de soundtrack uit)

Nadien zal ook zool. in de Begijnenstraat een live-soundtrack komen spelen, bij ‘The General’ van Buster Keaton.

(op de foto hieronder: een Filmhuisprogramma van eind 1996. Al zeggen we het zelf: sterk!)

(op de foto hieronder: een Filmhuisaffiche uit 2007, het jaar waarin we ons 30-jarig bestaan konden vieren)


De door het publiek felgesmaakte traditie van het Filmhuis-slotfeest ontstond dan wel niet in kc nOna (ons allereerste slotfeest vond plaats in 1991, in de kleine zaal van het  MMT, het huidige Moonbeat), maar groeide daar wel uit tot een echte klassieker voor elke Mechelse filmliefhebber.

Een overzicht van onze Slotavonden in kc nOna:

1992: ‘Jour de Fête’ van Jacques Tati, met vertoningen op alle mogelijke projectoren en alle mogelijke schermen, en een groot feest n.a.v. 15 jaar Filmhuis.

 

1993: ‘Beyond The Valley Of The Dolls’ van Russ Meyer

1994: ‘Naked’ van Mike Leigh

1995: ‘Nanook of the North’ van Robert Flaherty, met een live gespeelde soundtrack van de Mechelse jazzmusicus André Goudbeek en het Nanook Quartet.

1996: ‘Flit Flit’, een stomme kortfilm van de Mechelse regisseur en Filmhuispionier Arnold ‘Nolle’ Chuffart, met een live geïmproviseerde soundtrack van André Goudbeek. Gevolgd door ‘King Kong’ van Merian C. Cooper en Ernest Schoedsack.

1997: ‘Lost Highway’ van David Lynch, gevolgd door de grote Filmhuis Lynchpartij.

1998: ‘Lagrimas Negras’ van Sonia Herman Dolz, gevolgd door een Cubaans feest.

1999: ‘Boogie Nights’ van Paul Thomas Anderson, met een X-rated party met de Condomobiel.

2000: ‘The Straight Story’ van David Lynch, gevolgd door de tweede Filmhuis Lynchpartij.

2001: ‘Amores Perros’ van Alejandro Gonzalez Innaritu, met een optreden van standup comedian Nigel Williams.

2002: ‘Mulholland Drive’ van David Lynch, gevolgd door de derde grote Filmhuis Lynchpartij.

2003: ‘Respiro’ van Emmanuele Crialese, gevolgd door een pizza, vino e tutti quanti-feest.

2004: ‘Steve + Sky’ van Felix Van Groeningen, met animeermeisjes en een Filmhuis-uitzuipfeest.

2005: ‘The General’ van Buster Keaton, met een live gespeelde soundtrack van zool., een groep rond Gerry Vergult (Aroma di Amore, en één van de medeoprichters van het Filmhuis)

2006: ‘Singin’ in the Rain’ van Stanley Donen, met tapdansact.

(op de foto hieronder: onze laatste affiche van het seizoen 2006-2007, met de aankondiging van ons slotfeest met ‘Transylvania’)

2007: ‘Transylvania’ van Tony Gatlif, met een optreden van Manouche.

2008: ‘I’m Not There’ van Todd Haynes, met een Bob Dylan-ineiding en een mini-optreden van Jan De Smet (De Nieuwe Snaar)

(foto: de fraai gerestaureerde zaal van kc nOna)
nona

‘I’m Not There’ zou meteen ook onze afscheidsfilm van kc nOna worden: op 1 januari 2009 verhuist het Filmhuis tweehonderd meter verder, naar de meer dan dubbel zo grote zaal van Cultuurcentrum Mechelen – waar we meteen ook ons publiek verdubbelen.

Over die periode leest alles u HIER!
Wil u een algemeen overzicht van de Filmhuisgeschiedenis lezen, klik dan HIER!