1977-1983: de pioniersjaren

Filmhuispionieren in ‘t Atelier

Filmhuis Mechelen wordt eind 1976 opgericht door een groepje Mechelse filmenthousiastelingen. Het voorbeeld zoeken ze – létterlijk – bij de Nederlandse filmhuizen: in 1977 trekt de ploeg van het pas opgerichte Filmhuis Mechelen naar de collega’s van Filmhuis Lumen in Delft, om daar ideeën te gaan opdoen.

(op de foto: de ploeg van Filmhuis Mechelen anno 1977, op weg naar Filmhuis Delft. Bovenaan: Ludo, Hugo, Magda Van Cappellen, Karin Rispens, Gerry Vergult en Guido Engelen. Onderaan: Luc Vandervorst, ??, Clément Buellens, Nolle Chuffart en Els De Reymaeker. Foto: Mark Verschueren)

Het voorbeeld dat ze daar zien proberen ze over te planten naar Mechelen, waar ze in het (inmiddels opgedoekte) Atelier in de Katelijnestraat een onderkomen vinden: de allereerste Filmhuisvertoning vindt er plaats op 21 januari 1977.

10173672_1507882296141086_3855385863093601560_nDe beginperiode is nog improviseren en behelpen, maar de Filmhuisvrijwilligers bouwen in het Atelier algauw een eigen cinemazaaltje, waar tot 1983 film vertoond zal worden.

(rechts: ‘t Atelier eind jaren ’70; foto van de Facebookgroep ‘Oude cafés in Mechelen’)

Eind jaren ’70 is Mechelen nog een bloeiende cinemastad, maar het aanbod van de Mechelse cinema’s bestaat in die tijd helaas alleen uit óf de grote kaskrakers en Hollywoodfilms, óf porno in Ciné Studio  (het ‘vuil cinemake’ in de Begijnenstraat).

Om de enorme lacune daartussen op te vullen profileert het Filmhuis zich dan ook meteen als een onafhankelijke vertoner van kwaliteitsfilms, met een programmamix die nu eigenlijk nog altijd dezelfde is als toen: de beste arthousefilms van over de hele wereld, gecombineerd met kortfilm, documentaires, cultfilms en klassiekers.

 

De eerste jaren vinden de voorstellingen niet op vaste dagen of tijdstippen plaats, maar vanaf 1980 begint er wat meer lijn in het Filmhuisaanbod te komen: dat jaar starten we in het Atelier met vaste vertoningen op dinsdagavond, een traditie die nu (ruim 37 jaar later!) nog altijd voortgezet wordt.

En er is nóg een traditie die we al van bij het begin tot vandaag doorzetten: we hebben al die tijd alleen met vrijwilligers gewerkt!


(op de foto hieronder: in 1977 organiseerde het pas opgerichte Filmhuis al meteen een festival rond de films van Robbe de Hert)


(op de foto hieronder: van bij het begin besteedt het Filmhuis graag én veel aandacht aan de klassiekers, zoals blijkt uit deze affiche van maart 1979)

(op de foto hieronder: in december 1979 organiseerden we de Nacht van het Filmhuis. Zelfs toen waren we al een klasse apart!)

Hoe het met het Filmhuis verging na de sluiting van ‘t Atelier (in 1983) leest u HIER!
Voor een algemeen overzicht van de Filmhuisgeschiedenis, klik HIER!