Maandag 22/1/2018: YOU WERE NEVER REALLY HERE

you-were-never-really-here.20171026105744Vertoning:
Maandag 22 januari, 18u30

——

Bijna zeven jaar na het beklemmende maar magistrale ‘We Need To Talk About Kevin’ is regisseuse Lynne Ramsay nu eindelijk terug met een nieuwe film: het zo mogelijk nog méér beklemmende en nog méér indrukwekkende ‘You Were Never Really Here’, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jonathan Ames.

Hoofdpersonage is ene Joe, een schijnbaar gevoelloze en in de marginaliteit verzeilde ex-militair die nu aan de kost komt door anonieme moordklussen op te knappen voor de onderwereld. Zijn akelige wapens om zijn al even akelige werk te voltrekken: ducttape en een hamer.

Wanneer de dochter van een senator in een pedofiel netwerk terechtkomt, wil die de zaak uit de openbaarheid houden, en wendt hij zich tot Joe, met maar twee opdrachten: zijn dochter discreet uit de klauwen van het netwerk halen en ‘zorgen dat de daders lijden’…

Joaquin Phoenix zet de beste acteerprestatie uit zijn toch al niet misse carrière neer: zijn transformatie tot de mompelende pyschopatische hitman is ronduit indrukwekkend en werd al door diverse critici vergeleken met de Travis Bickle-vertolking van Robert DeNiro in ‘Taxi Driver’.

Maar ook de rest van de film staat op een eenzaam hoog niveau: de indrukwekkende rol van de jonge Ekaterina Samsonov als de misbruikte en voor het leven getekende senatorsdochter, het verbluffend sterke scenario, de absoluut magistrale soundtrack van Jonny Greenwood (Radiohead) en de zo goed als perfecte regie van Ramsay, werkelijk alles zorgt ervoor dat de kijker van de eerste tot de laatste seconde nagelbijtend aan zijn stoel gekluisterd blijft.

Wie als toeschouwer bereid is mee af te dalen naar de allerdiepste krochten van de menselijke geest, zal in ‘You Were Never Really Here’ een modern meesterwerk ontdekken.

YOU WERE NEVER REALLY HERE
Regie: Lynne Ramsay
USA 2017, 95 min.

Vertoning:
Maandag 22 januari, 18u30

‘You Were Never Really Here’ in de pers:

‘Tegelijk grimmig en poëtisch, teder en hondsbrutaal. Meesterlijk.’ (****) - De Morgen
https://www.demorgen.be/film/-you-were-never-really-here-joaquin-phoenix-doet-een-rundskopje-b972d5ad/

‘Een welgemikte klop van de hamer. Film van de week.’ (*****) – Focus Knack
http://focus.knack.be/entertainment/film/film-van-de-week/you-were-never-really-here-een-tot-film-gestolde-nachtmerrie/article-review-925075.html

‘Ga kijken, maar let op voor de man met de hamer’ (***1/2) – Humo
http://www.humo.be/filmreviews/384839/you-were-never-really-here

‘The film leaves a shudder of disquiet behind it.’ (****) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2017/may/26/you-were-never-really-here-review-joaquin-phoenix-lynne-ramsay-cannes-2017

‘Joaquin Phoenix heeft de grenzen van het acteren verlegd.’ (****) – Filmmagie
https://www.filmmagie.be/review/you-were-never-really-here